Adeu a la mascareta: guia per saber on i quan podem llevar-nos-la

Des d'aquest dissabte, la mascareta deixa de ser obligatòria a l'aire lliure

Nova normativa de mascaretes a partir del dissabte 26 de juny
Nova normativa de mascaretes a partir del dissabte 26 de juny

A partir d'aquest dissabte 26 de juny la ciutadania espanyola ja pot prescindir de la mascareta en determinades situacions a l'exterior. El Butlletí Oficial de l'Estat d'aquest divendres ha publicat el Reial decret llei 13/2021, de 24 de juny, que modifica la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i en concret introdueix canvis sobre la utilització de mascaretes en exteriors. Aquestes són les noves situacions en què ens la podrem llevar:

  1. No serà obligatori portar mascareta a l'exterior, mentre caminem pels carrers, places, etc., sempre que mantinguem la distància d'un metre i mig. En reunions amb convivents no cal guardar la distància.
  2. Continuarà sent obligatòria en llocs públics, com ara biblioteques, botigues o transport públic.
  3. Tampoc serà obligatori als vaixells en la zona de coberta on es puga mantindre la distància de seguretat.
  4. Sí que serà obligatòria en concerts si s'està dret, però no si el públic s'asseu i es pot mantindre la distància d'un metre i mig.
  5. A les terrasses, caldrà portar-la quan estiguem a menys de metre i mig compartint taula amb no convivents, mentre ens movem entre taules o quan ens servisquen els cambrers.
  6. A les residències de majors i centres de diversitat funcional deixarà de ser obligatòria en aquelles residències en què el 80% de les persones residents estiga vacunat. Sí que serà obligatòria per als treballadors i per a les visites.
  7. També en aquelles dependències destinades a treballadors essencials, com ara els bombers, si tenen un 80% de vacunats podran no portar la mascareta.
  8. En les institucions penitenciàries, l'ús de la màscara s'adaptarà a les particularitats de cada centre i de la seua organització.

Regulació en accessos a les piscines i vestidors 

Els ajuntaments de la Comunitat Valenciana seran responsables d'aplicar la normativa de mascaretes tant a les piscines públiques d'ús col·lectiu com als parcs aquàtics, on també durant l'estiu serà obligatori cobrir-se nas i boca en els accessos als recintes i als vestidors. Es podrà retirar durant el bany, en exteriors i en els períodes de descans, sempre que es mantinga la distància d'un metre i mig amb altres persones que no siguen convivents. Els aforaments continuaran limitats al 75% i els vestidors i dutxes al 50% de capacitat. 

També et pot interessar

stats