El cinturó verd a l'embassament de Bellús connectarà deu municipis amb una senda de 21 quilòmetres

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha fet este dimarts una reunió amb els ajuntaments afectats per a explicar-los el projecte

EMBASSAMENT DE BELLÚS, LA VALL D'ALBAIDA, ANA MOMPÓ
Embassament de Bellús, a la Vall d'Albaida, en una imatge d'arxiu / Ana Mompó

El cinturó verd que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) projecta per a l'embassament de Bellús millorarà la qualitat de les aigües i connectarà deu municipis a través d'una senda perimetral per als vianants de 21 quilòmetres.  Este dimarts la CHX ha tingut una reunió amb els ajuntaments de Bellús, Guadasséquies, Sempere, Benissuera, Alfarrasí, Montaverner, Otos, la Pobla del Duc, Quatretonda i Benigànim (Vall d’Albaida), per a explicar el projecte de restauració ambiental previst per a l'entorn de l'embassament de Bellús.

El projecte del cinturó verd, amb un pressupost de més de cinc milions d'euros, preveu actuar sobre una superfície de 126 hectàrees plantant al voltant de 47.000 unitats d'espècies vegetals autòctones de ribera. L’objectiu és que la vegetació actue com un filtre ecològic i natural per a millorar la qualitat de l'aigua de l'embassament.

El Comissari d'Aigües, Marc García, ha presentat l'actuació i ha fet balanç dels treballs posats en marxa per a millorar la qualitat d'esta massa d'aigua en tota la vall del riu d'Albaida.

Ha destacat la instal·lació d'una torre multipresa que ha permés “acabar amb el problema de la pudor”, un dron vaixell que monitora l'estat i la qualitat de l'aigua de l'embassament en temps real, el conveni signat amb Adif per a solucionar el problema d'estabilitat de la via ferroviària i les actuacions previstes aigües amunt de l'embassament. Es tracta dels nous col·lectors a Ontinyent i l'Olleria, la construcció d'un tanc de tempestes a Benigànim i l'ampliació de l'estació depuradora d'aigües residuals d'Alfarrasí.

García ha afirmat que moltes d’estes actuacions ja estan en execució i ha destacat que sumen una inversió de prop de 25 milions d'euros.

També ha fet referència a la possibilitat de fer una pesca selectiva per a retirar espècies invasores este mateix estiu i garantir que les autòctones tinguen oxigen suficient. 

Així mateix, ha subratllat que el cinturó tindrà una doble funció, la recuperació de la vegetació autòctona de ribera que “aconseguirà retindre els nitrats i evitarà que arriben fins a les aigües de l'embassament” i una millora ambiental, a través d'una senda perimetral per als vianants, que “ajudarà a fer valdre una zona verda per a l'ús lúdic i turístic”.

També et pot interessar

stats