Un dron instal·lat a l’embassament de Bellús permet controlar la qualitat de l’aigua

Aquest sistema, pioner a Espanya, mesura els nivells d’algues en temps real i assenyala les zones on més es concentren

A l'embassament de Bellús es controla la qualitat de l'aigua amb un sistema pioner / À Punt NTC

A l'embassament de Bellús (Vall d'Albaida) controlen la qualitat de l'aigua mitjançant un dron submarí de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que arreplega informació, entre d'altres, de la proliferació d'algues a qualsevol fondària. Un problema que, a més de generar pudor, pot acabar amb la població de peixos d’aquestes aigües estancades.

El dron està ancorat a díhuit metres de fondària i funciona amb unes plaques fotovoltaiques que generen prou energia per a enviar la informació a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. És un sistema pioner que envia informació i que fa mesuraments continus i envia la informació a l’instant, explica el tècnic de Tipsa, Albert Revert. D’aquesta manera es pot monitorar l’estat de l’aigua en temps real. 

Cada hora una sonda analitza el pH, la temperatura, l'oxigen i la gran quantitat d'algues que proliferen alimentades pels residus orgànics i industrials que baixen del riu d'Albaida.

El projecte inclou una torre multiboquera instal·lada l'estiu passat al peu de les comportes que permet millorar l’explotació de l’embassament. Combinada amb la precisió dels mesuraments de la sonda permet gestionar la solta d'aigües des dels punts exactes on hi ha més algues per a evitar-ne l'excés en l'embassament, explica Concha Durán, cap de qualitat d’aigües de la Confederació. 

Aquest dron submarí, que està sis mesos en funcionament, és el primer que s'ha instal·lat en tot l'Estat espanyol i de moment, amb resultats excel·lents.

També et pot interessar

stats