Bellús, un poble envoltat d’aigua i verd que busca empreses, turisme i veïnat per a compartir la seua natura

El municipi compta amb rutes i paisatges naturals i ofereix tot un potencial de recursos per a empreses interessades entre altres, en el turisme d'interior

BELLÚS
En la ruta del despoblament de 'Terra viva' fem parada a Bellús / À Punt Mèdia
01 de juny 2023 - 14:58

En l’imaginari de les persones que en la dècada dels setanta ja bevien aigua, està la imatge de les botelles de Bal Bellús. Una aigua que aquells anys, per la seua elevada qualitat, era recomanada a les persones que patien afeccions reumàtiques i respiratòries entre altres. Aquella aigua és la mateixa que continua corrent pel voltant de Bellús. Una menuda població molt a prop de Xàtiva —a 13 quilòmetres— i a 75 quilòmetres de València.

Els seixanta van ser els anys de més població censada, en sumar 422 persones. El 2021 va presentar la xifra més crítica, amb 299 persones. Això sí, com ha experimentat Carolina Femenia junt amb l’equip de Terra viva, actualment hi ha brots verds per a Bellús, on ja són 311 persones vivint.  I nous visitants que mostren interés, com ella ha pogut comprovar.

Carmen Bataller, una veïna de Bellús enamorada del seu poble
Carmen Bataller, una veïna de Bellús enamorada del seu poble / À Punt Mèdia

Carmen Bataller, veïna de Bellús, ha recordat a l'equip de Terra viva que “a Bellús hi ha vi, arròs, molta vinya i oliveres… però quan la gent ha tingut l’opció d’entrar a treballar a una fàbrica, se n'ha anat”. I falten mans per a cultivar la terra. Bellús fins i tot va tindre un balneari) des de finals del segle XIX, que va ser una part molt important de l’economia, durant bona part del segle XX. “Als dotze o tretze anys jo treballava de cambrera al balneari”, ha dit Carmen Bataller.

L'únic bar que hi ha a la localitat de Bellús
L'únic bar que hi ha a la localitat de Bellús / À Punt Mèdia

Isabel López, regenta l’únic bar del poble que, junt amb la farmàcia, la visita del metge, dues vegades per setmana, un servei d’infermeria, un forn, una tenda i el col·legi són els serveis de què disposa el poble.

Hi ha joves que estudien a Xàtiva, a uns pocs quilòmetres. Altres van i venen de València, però com diu Isabel, la gent vol tindre una casa al poble. “Som bellussers, bellussers, perquè el poble és molt bonic i familiar”. El que falta a Bellús, com diu Isabel, és que alguna empresa s'instal·le al municipi.

Miguel Ángel Vidal és un altre veí de Bellús, ell és dels que porta al poble tota la vida. Son pare era de Montaverner i sa mare de Bellús i la família ací ha viscut tota la vida. “De Bellús fins a les branques”. Ho diu envoltat d’aigua i frescor. El paratge de l'Estret de les Aigües de Bellús així com la zona de l’embassament ofereixen molt d’atractiu per als visitants. 

Les qualitats de l'aigua de Bellus van permetre que allí funcionara un balneari
Les qualitats de l'aigua de Bellus van permetre que allí funcionara un balneari / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats