Regants i ecologistes reclamen accions a la CHX davant d’un riu Albaida que agonitza

Les comunitats de regants es queixen de la falta d'informació i Xúquer Viu veu un problema de gestió de l’aigua per part de la Confederació

Regants i ecologistes reclamen una millor gestió de l'aigua a la CHX / À Punt NTC

La sequera i la calor assequen el riu Albaida, l'afluent més important del Xúquer, i provoquen restriccions en el reg de collites com l'all o la maduixa. Regants i ecologistes s’uneixen per a criticar una situació cada vegada més recurrent i, segons afirmen, mal gestionada.  

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha fet recentment interrupcions d'aigua per tal de garantir el cabal ecològic del Xúquer. Les comunitats de regants estan d’acord amb les reduccions, però es queixen de la falta d'informació i els ecologistes reclamen la solta d'aigua des de l'embassament de Bellús. 

Dani Carbonell, de La Unió Llauradora i Ramadera, denuncia que els regs "es deixen a mitges" i Pilar Ferrero, de la comunitat de regants de la Pobla Llarga, diu que tallen l’aigua sense avís previ. “Si no reguem, el Xúquer estarà viu però nosaltres no menjarem”, alerta.

La CHX, per la seua banda, manté que no obri les comportes de l'aigua per tal d'assegurar el cabal ecològic d’un riu que ha arribat a estar completament sec al seu pas per localitats com Castelló, a la Ribera Alta.

Paco Sanz, portaveu de Xúquer Viu, recorda que “els rius necessiten la connectivitat per a poder mantindre la biodiversitat” i avisa que “si no posem remei, en pocs dies veurem una alta mortaldat [de peixos]".

La plataforma reconeix que la sequera és el problema de base, però també apunten a un problema de gestió i veuen en l’embassament de Bellús una possible solució. “És un embassament de laminació, per tant, no necessita tindre molta aigua, perfectament es pot desembossar”, diu Sanz.

Una solució que també compren els llauradors. Del riu Albaida viuen directament o indirectament unes 50.000 persones i lliçons de com gestionar l'aigua no en volen. “Portem mil anys d'història, no estem en zona declarada de sequera, nosaltres hem de fer un esforç, però la societat també ha de fer-lo”, afirma Carbonell. 

De moment, la llavor perquè se solucione el problema no arriba i les previsions per a l’estiu preocupen.

També et pot interessar

stats