La Confederació Hidrogràfica del Xúquer anuncia restriccions del 10% en l'aigua per a regants del Millars

Els llauradors alerten que la reducció pot ocasionar problemes per als fruits, sobretot les taronges

Imatge d'arxiu d'un camp del Millars

La falta de precipitacions encara afecta el camp. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer acaba d'anunciar restriccions del 10% en l'aigua per a regants del Millars. El cultiu més perjudicat, la taronja. 

La falta de pluja deixa una situació de sequera que no es produïa des de fa tres dècades. “Hem estat regant durant tot l’hivern i encara no ha plogut prou en les zones que alimenten el riu Millars”, lamenta el president del Sindicat d’Aigües del Riu Millars, Pascual Broch. Per això, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha aprovat una mesura extraordinària: la reducció d’un 10% de l'ús de l'aigua mensual per a les comunitats de regants del Millars. La zona està en alerta per sequera.  

Els regants es plantegen dos opcions: regar un dia menys o regar durant menys temps. Però, diuen, això generarà problemes per al fruit, sobretot les taronges. “Estem en un moment clau, perquè ara s’ha acabat la floració, és el moment del quallat i l’arbre necessita aigua”, explica el secretari de la Comunitat de Regants de Vila-real, Manuel Bonet. 

L'altra opció és utilitzar l'aigua subterrània dels anomenats pous de sequera, però suposen un increment en la despesa d’energia i qui finalment li fa front és l’agricultor. De fet, en el cas del sistema del Xúquer-Cabriel i Túria, la Confederació fa una crida a l'estalvi i en el Palància i el Serpis s'ha incrementat la utilització d'aigües de pous subterranis.

També et pot interessar

stats