L’Alcoià, el Comtat i l’Alt Vinalopó perden la collita de cereals per la sequera

Asaja Alacant denuncia dos milions d’euros en pèrdues i reclama a Agricultura un pla específic per a ajudar els llauradors de secà

Les escasses pluges de l'hivern han afonat enguany la collita de cereals en les comarques del sud
Les escasses pluges de l'hivern han afonat enguany la collita de cereals a les comarques del sud / Unió Llauradora

Fins al 90% de la collita d’ordi, avena i blat, perduda. La sequera dels últims mesos, unida a les escasses compensacions que ofereixen les asseguradores als llauradors i els danys que provoca la fauna silvestre han acabat per afonar la collita de cereals de les comarques del sud, segons ha denunciat Asaja Alacant. El sindicat agrari estima en dos milions d’euros les pèrdues i una minva de la producció de 9.400 tones, per això reclama a la Conselleria d’Agricultura un pla específic per al secà.

Asseguren que la falta de precipitacions ja ha deixat les collites de cereals en una situació irreversible. De fet, calculen que el 90% de la producció sembrada d’ordi, avena i blat ja està perduda. “No existeixen a penes sistemes radiculars que hagen prosperat”, asseguren des del sindicat agrari en referència a les arrels que no han crescut per falta d’humitat en els substrats.

Ja no hi ha solució possible per a salvar la collita. De fet, Asaja Alacant assenyala que encara que ploga ara, els cereals ja no es podran segar. “La poca pluviometria d’estos dies ha sigut aïllada i insuficient”, apunten des d’Asaja Alacant.

La sequera ha sigut la gota que ha vessat el got esta temporada. Les compensacions que obtenen els cerealistes que tenen la collita assegurada són molt baixos, i per això, el percentatge de contractació no és elevat. “El que hauria de ser una eina eficaç s'ha convertit en una opció poc atractiva i amb terminis mal adaptats segons les circumstàncies climàtiques actuals”, denunciava el responsable d'assegurances agràries d'ASAJA Alacant, Antonio Gascón.

Després de les precipitacions, Gascó afirma que “ja es pot certificar amb total seguretat que els danys seran molt abundants i que les poques plantes que han nascut no prosperaran”.

A banda d’estes dos circumstàncies, Asaja Alacant afig un tercer problema que ha colpejat les collites: animals com els conills, muflons, arruís i cabres munteses. Amb la sequera i la falta d’aliments, “els animals tenen més gana i resulten devastadors per al poc cultiu que progressa”.

La conselleria ha de dur a terme accions concretes que compensen els agricultors que han assegurat les collites i no han obtingut rendiments José Vicente Andreu - President d'Asaja Alacant

Davant d'esta situació, el president de Asaja Alacant, José Vicente Andreu, ha reclamat a la Conselleria d'Agricultura un pla urgent per a garantir la supervivència del secà, que està en greu amenaça de desaparició. “Considerem essencial prorrogar les ajudes per a pal·liar els efectes de la sequera i dur a terme accions concretes que compensen als agricultors que han assegurat les seues collites i no han obtingut rendiments”, apuntava Andreu.

Andreu afegia que els llauradors han hagut de costejar despeses que ningú no els compensarà, com ara el gasoil o el llaurat, entre altres, i que no veuran compensats de cap manera perquè no aconseguiran ingressos.

També et pot interessar

stats