La conca del Segura ix de la “sequera extraordinària”, però manté les restriccions al regadiu

La CHS adverteix que les dades llancen una “falsa seguretat hídrica”, ja que els recursos de la conca segueixen en una situació molt delicada

Un embassament del Segura, en imatge d'arxiu
Un embassament del Segura, en imatge d'arxiu / À Punt NTC

La conca del Segura ha eixit de la situació de “sequera extraordinària” que es va decretar a principis de març. Això obliga a tancar els pous de sequera. Si bé se sol·licitarà el manteniment, ja que la situació ha canviat gràcies a la millora en els recursos aportats pel transvasament del Tajo, però no pels propis del Segura. Així ho ha explicat el president de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), Mario Urrea, després de la reunió ordinària de la comissió permanent de la sequera, que ha tingut lloc este dilluns per a analitzar la situació de la conca de cara a mantindre eixa qualificació de “sequera extraordinària”.

Amb les pluges de les últimes setmanes, que han reforçat especialment la situació en els embassaments de la capçalera del Tajo, s'ix ara d'eixa situació de sequera extraordinària. No obstant això, Urrea ha advertit que les dades llancen una “falsa seguretat hídrica”, ja que els recursos de la conca segueixen en una situació molt delicada, només solucionada per les aportacions del transvasament.

Per eixe motiu, es convocarà la comissió de desembassament, que es reunirà a principis de maig, amb l'objectiu d'estudiar la possibilitat de mantindre oberts els pous de sequera perquè, en cas contrari, l'escenari per al final de l'any hidrològic serà molt complicat, ha indicat.

Durant la comissió s'ha plantejat la necessitat de modificar els indicadors amb els quals es calcula esta denominació de sequera extraordinària, de manera que els resultats s'ajusten més a la situació real de la conca i no estiguen tan determinats pels recursos de la conca del Tajo, evitant així eixa “falsa seguretat” que s'ha produït en esta ocasió. Sí que es mantindran les restriccions a l'ús d'aigua dels regadius tradicionals que es van fixar el mes de novembre passat i que són del 25% i que, no obstant això, no estan complint els agricultors, ha indicat Urrea.

També et pot interessar

stats