Els bombers forestals avisen que faran vaga indefinida si el Consell no atén les seues demandes

Reclamen un conveni col·lectiu i més reforços tant humans com materials a les portes d'un estiu que s'espera "molt complicat"

Protesta dels bombers forestals, aquest dimarts | Imatge de portada: / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 d'abril 2024 - 13:07 Actualitzat: 16 d'abril 2024 - 16:07

Els bombers forestals han tornat a exigir aquest dimarts a la Generalitat que aprove el conveni col·lectiu per a donar estabilitat laboral al personal, així com l'ampliació de la plantilla i la implementació d'un tercer torn. Són les principals peticions que reclama el sector des de fa mesos, i han advertit el govern valencià que si no les atén es veuran obligats a convocar una vaga indefinida. El col·lectiu s'ha manifestat pels carrers de València en una marxa que ha discorregut des de la plaça d'Alfons el Magnànim fins a les portes del Palau de la Generalitat i que portava per lema "No a les retallades" en el servei.

Els bombers forestals es reivindiquen com un cos fonamental d'emergències perquè són "la seguretat dels pobles, els boscos i les persones". Durant la protesta han exigit "l'estabilització laboral" de tot el personal, amb la contractació els 365 dies a l'any, i l'aprovació definitiva del primer conveni col·lectiu acordat en 2022 amb l'anterior govern del Botànic —integrat per PSPV, Compromís i Unides Podem—. Reclamen, així mateix, la "plena operativitat" del servei les 24 hores del dia mitjançant la implementació d'un tercer torn de feina, i la incorporació d'un seté component en les unitats per a reforçar els torns.

Els sindicats lamenten igualment la retallada, que xifren en 13 milions d'euros, en els pressupostos de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGISE) per a 2024, l'empresa pública a què estan adscrits els cossos autonòmics d'extinció d'incendis. La minva de diners afecta, segons denuncien, el servei en contractacions bàsiques com l'avituallament o la gestió de les nòmines. També s'han queixat per vehicles i material antiquat.

Miquel Férriz, portaveu dels sindicats de bombers forestals (CGT, CSIF, UGT, CCOO, EMAD i Spplb), ha avisat que "la situació s'està veient ja en els últims incendis, amb falta de personal i falta de previsions" i ha lamentat que la Generalitat no haja presentat tampoc encara el projecte del pla estratègic per al servei. "L'empresa no diu res, la consellera [de Justícia, Elisa Núñez] no vol reunir-se amb nosaltres novament i tenim un problema molt greu" a les portes d'un estiu que s'espera "molt complicat", ha advertit Férriz. Unes mancances que s'estan veient ja en els darrers incendis declarats en els boscos valencians, a Xàbia i Tàrbena —encara actiu—, del passat cap de setmana. De fet, ha assenyalat que en diverses ocasions els bombers han transmés a la Generalitat la necessitat de prohibir les cremes agrícoles, que han originat els últims focs.

El sector recorda que "la situació del bosc valencià i mediterrani ve dels anys 60" i que "en cinc anys no es pot fer res" perquè, a més" la majoria és terreny privat". Però demana a la Generalitat que "assumisca la responsabilitat" i invertisca més en prevenció i en extinció. Per exemple, hi ha més de 300 bombers forestals sense contractes estables, en situació de "frau de llei", i encara calen 190 treballadors més. També reclamen que les unitats de reforç "passen a treballar tot l'any" perquè és necessari en l'actual context de "desestacionalització" dels incendis i que "d'una vegada per sempre diguen alguna cosa del conveni col·lectiu", parat des del govern del Botànic. I deixen clar que continuaran mobilitzant-se si l'actual govern valencià no escolta les seues demandes i adverteix que "s'estan jugant" que facen "una vaga indefinida" davant de la "inoperància i paralització".

El Consell assegura que cobrirà tot el reforç de bombers forestals aquest mes

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha assegurat que aquest mes d'abril es cobrirà "el 100%" de les places d'unitats de reforç de bombers forestals. Segons ha dit, l'administració autonòmica treballa per "dotar-los en el menor temps possible dels mitjans que són necessaris perquè puguen treballar bé".

La consellera ha fet de nou referència a l'anterior govern i ha afirmat que quan va accedir al Consell, es va trobar amb la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (Sgise) "feta un desastre" i sense cap estructura, per la qual cosa els problemes denunciats no venen d'"ara" sinó que són "d'arrel". "Era una bombonera per fora, però per dins estava absolutament buida", ha asseverat, abans de citar, com a exemple, que "no tenia ni un programa de nòmines per a poder gestionar les dels seus 946 treballadors".

Per això, ha explicat que el Consell "des del primer moment" ha treballat per generar l'estructura i que els bombers compten amb mitjans per a estar protegits i donar un servei de qualitat. A més, ha asseverat que el diàleg amb els sindicats de bombers és "absolutament permanent" i que la direcció de *Sgise ha tingut tres reunions amb ells en el marc del comité intercentres.

Precisament el diumenge passat, en declaracions als periodistes des del lloc de comandament avançat de l'incendi de Tàrbena, Núñez assegurava que "el passat 1 d'abril es va fer una crida al 100% de les persones que formaven part de les unitats forestals de reforç i en aquest moment s'ha autoritzat quasi al 90%". Va afirmar així mateix que "s'estan incorporant progressivament i s'ha començat amb els fixos discontinus per a seguir el procediment legal establit", i que "al llarg d'abril s'incorporaran els que queden pendents".

També et pot interessar

stats