Els bombers forestals demanen estabilitat i avisen que estan en situació "límit"

La consellera d'Interior assegura que el servei d'extinció d'incendis està "totalment garantit" i que l’1 de maig s’incorporaran els Bombers Forestals de Reforç

Un bomber forestal treballa per a extingir l'incendi declarat a Sella, aquesta setmana
Un bomber forestal treballa per a extingir l'incendi declarat a Sella aquesta setmana / Bombers forestals de la Generalitat
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de febrer 2024 - 15:29 Actualitzat: 15 de febrer 2024 - 16:17

El conflicte entre la Conselleria d'Interior i els bombers forestals de la Generalitat s'ha quedat, de moment, en punt mort. La consellera del ram, Elisa Núñez, s'ha reunit aquest dijous amb representants sindicals per a escoltar les reivindicacions del col·lectiu i traslladar-los les novetats de cara l'estiu. Una trobada que ha acabat amb lectures divergents en cadascuna de les parts. D'una banda, els treballadors del servei autonòmic d'extinció d'incendis asseguren que es troben en una situació "límit" perquè el nou Consell PP-Vox desmantella el servei i posa en perill l'eficàcia dels treballs per a lluitar contra el foc. En l'altra banda, la consellera ho nega i assegura que el servei està "totalment garantit".

Alberto Pardo, el president del comité autonòmic de bombers forestals, resumia la bateria de reivindicacions poc abans d'entrar a la trobada. Principalment, el cos reclama una estabilitat laboral i més personal per a reforçar la unitat durant tot l'any —no només en la temporada de maig a octubre, sinó també estructural—. A més, demanen posar fi a la situació d'incertesa en què continua la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGISE), l'empresa creada pel Botànic per a agrupar tot el personal de prevenció i extinció d'incendis, i que s'aclarisca el futur de l'ens.

El representant de la plantilla s'ha mostrat molt disposat a abordar tots aquests aspectes amb la consellera Núñez, de Vox, però ha lamentat que la reunió arribara nou mesos després que assumira el càrrec. "Necessitem saber cap a on anem i què vol fer amb els bombers forestals", ha assenyalat Pardo.

El comité d'empresa i els partits de l'oposició havien denunciat, a més, retalls pressupostaris de tretze milions d'euros en el servei, fet que es tradueix en falta de material, com la reposició dels vestits d'extinció, i de personal. "No tenim ni per a pipes, les licitacions estan paralitzades. Ni compres, ni contractacions", ha lamentat Antonio Criado, delegat de CCOO.

En aquesta situació precària, a més, es queixen que hi ha personal amb plaça adjudicada que ha de quedar-se a casa perquè no ha pogut incorporar-se encara degut a les traves burocràtiques. "Les unitats continuem sota mínims en una situació prou preocupant d'incendis", ha advertit Cristina Edo, de la CGT. Tot plegat, dibuixa un escenari "límit" per a la SGISE en un context marcat per la calor sostinguda i el canvi climàtic: no hi ha capacitat de resposta davant un incendi que dure més de 24 hores, segons denuncia la plantilla.

La consellera Núñez, que ha eixit "molt satisfeta" d'una trobada que ha durat quasi dues hores, ha negat cap retallada ni desmantellament en el servei. De fet, ha avançat als sindicats que les unitats de Bombers Forestals de Reforç començaran a treballar l'1 de maig i ho faran durant sis mesos, fins al 31 d'octubre.

D’aquesta manera, ha deixat clar que el servei antiincendis està "totalment garantit" i que continuarà reunint-se en els pròxims mesos amb els treballadors i treballadores per a tractar de resoldre les preocupacions del col·lectiu. També s'ha compromés a consolidar abans que acabe el 2024 les 300 places pendents en el servei, que constitueixen una tercera part de la plantilla dels bombers forestals.

També et pot interessar

stats