Els bombers forestals es concentren a València per a demanar estabilitat de plantilles

Els sindicats critiquen la baixada del pressupost i demanen la prolongació dels contractes fins a finalitzar l'any "degut a les condicions meteorològiques" que té la Comunitat Valenciana

Concentració de bombers forestals
Concentració de bombers forestals / SPPLB
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de novembre 2023 - 14:39 Actualitzat: 13 de novembre 2023 - 19:35

Els bombers forestals s'han concentrat aquest dilluns a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre de València per a protestar per les retallades pressupostàries i per a demanar estabilitat de les plantilles.

En concret, el Sindicat Professional de Policies Locals i Bombers ha destacat en el seu compte d'X després de la concentració: "No a les retallades pressupostàries; estabilització amb garanties i servei dotze mesos tot el personal".

Tony Aroca, del sindicat, ha indicat que una de les principals reivindicacions del col·lectiu és la prolongació dels contractes fins a finalitzar l'any "a causa de les condicions meteorològiques" que té la Comunitat Valenciana.

A més, s'han mostrat en contra de les retallades pressupostàries per a 2024. "En vista de la falta de voluntat d'ampliar els contractes i la baixada de pressupost per a l'any que ve, veiem que el pròxim exercici no tindrem res. No hi ha cap previsió de millora", ha lamentat.

"Estem preocupats perquè no tenim marge de maniobra per a 2024 ni tampoc estabilitat dels treballadors", ha insistit Aroca, que ha assenyalat que ja han demanat una reunió amb la consellera de Justícia, Elisa Núñez, però encara no hi ha data.

Pablo García, de la secció sindical de Bomberes i Bombers Forestals de CGT, també s'ha queixat que fa quatre anys que esperen per a signar el nou conveni col·lectiu i, de moment, no s'ha fet.

"Han tirat 300 companys perquè el 31 d'octubre va acabar la campanya, malgrat que hi havia un acord amb l'anterior govern socialista que enguany es quedarien els efectius fins al mes de desembre. Aquest govern ha dit que no, que no anava a gastar ni un euro més", ha criticat.

I ha afegit que també retallen el pressupost, "amb 13 milions d'euros menys al servei de bombers forestals, la qual cosa evidencia que les muntanyes valencianes no estan entre les prioritats del nou govern", ha insistit per a agregar que les concentracions "continuaran".

Justícia promet una millor gestió

La Conselleria de Justícia ha assegurat, en declaracions remeses als mitjans, que els problemes es deuen a la “mala gestió” de l'anterior govern i que “no es pot arreglar en tres mesos el que fa cinc anys que es fa malament”. A més, ha assegurat que tindre un menor pressupost no és retallar, perquè es farà una gestió “més eficient, més responsable i professional”. 

També ha afirmat que està en contacte “permanent” amb els sindicats i el 9 d'agost es va reunir per primera vegada amb ells. El 2 d'octubre es va destituir la cúpula de SGISE després de “constatar el desastre de la gestió del govern anterior”. Afirmen que hi havia incompliments de la legislació laboral, més de 400 demandes de treballadors amb un procés d'estabilització, una relació de llocs de treball impugnada, borses d'ocupació de llocs que no es poden cobrir perquè no hi ha massa salarial i borses d'ocupació denunciades per irregularitats en les crides a candidats.

Des del departament que dirigeix Elisa Núñez, han explicat que el dijous 26 d'octubre la consellera, en una reunió, va traslladar als sindicats que no és possible autoritzar l'ampliació del període dels contractes de reforç perquè, a causa de la mala gestió del Botànic, no hi ha pressupost suficient, i que mai s'havia demanat autorització a Hisenda per a fer eixes ampliacions. Eixe mateix dia, va comparéixer en les Corts i va explicar el problema. 

La Conselleria ha subratllat, a més, que les seues prioritats coincideixen amb les demandes dels bombers: dur a terme el procés d'estabilització, signar un conveni adequat a les necessitats que reculla els diferents àmbits professionals, millorar la realitat operativa del servei i fer una despesa ordenada i racional dels recursos públics destinats a SGISE, “d'acord amb els principis d'eficiència i estabilitat pressupostària que regeixen la gestió del nou Consell”.

També et pot interessar

stats