Les cremes agrícoles sols es permetran en dos casos: la palla de l'arrós i el risc fitosanitari

Fins al 15 d’octubre està prohibit cremar les restes de vegetació perquè la falta de pluges i l’estrés hídric de la vegetació disparen el risc d’incendi

Les cremes de restes agrícoles queden prohibides fins a mitjans d'octubre
Les cremes de restes agrícoles queden prohibides fins a mitjans d'octubre / Miguel Ángel Reino

Des d’aquest dimarts i fins al 15 d’octubre queden prohibides les cremes de les restes agrícoles en els marges o les parcel·les de cultiu de la Comunitat Valenciana. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució de la Conselleria de Justícia i Interior per a vetar durant els pròxims mesos aquesta pràctica que sovint empren els llauradors per a eliminar les restes de poda i que fins ara sols es prohibia en el període estival. Únicament es contemplen dues excepcions.

Justícia, que ha adoptat la decisió després de l’incendi de Tàrbena que ha cremat  640 hectàrees, ha justificat la decisió en el dèficit de precipitacions que s’arrossega des de l’estiu, “superior al 90% en algunes comarques”, segons matisa la publicació, i unes temperatures “inusualment elevades” i “reiterats episodis de forts vents terrals”, com consta en la resolució del DOGV.

En la mateixa línia, Justícia argumenta que aquestes circumstàncies sotmeten la vegetació a un “elevat estrés hídric”, el que la deixa molt dessecada i poca humitat, el que la fa més favorable a la combustió i pot afavorir la propagació dels incendis.

La Generalitat ha adoptat la decisió l’endemà d’iniciar-se l’incendi de Tàrbena, on es planteja una mala praxis en una crema agrícola autoritzada com a possible causa.

Ara bé, a aquesta prohibició generalitzada de fer cremes agrícoles té dues excepcions, com recull la resolució del DOGV. D’una banda, la crema de la palla de l’arròs en l’entorn de l’Albufera, tot i que estiguen en zona d’influència forestal, així com aquelles restes vegetals que, “per raons fitosanitàries, d’investigació o altres motius d’urgència degudament justificats” ho requerisquen.

Autorització preceptiva

En aquest segon cas, els llauradors hauran de comptar amb una autorització de la direcció general competent en matèria de prevenció d’incendis forestals.

A pesar que aquestes excepcions i prohibicions estaran en vigor fins a la pròxima tardor, Justícia deixa la porta oberta a revertir la decisió si canvien les circumstàncies. 

També et pot interessar

stats