L'alcalde de Tàrbena: "Quan les cremes agrícoles no es fan amb trellat, això és el que passa"

L'incendi encara no està controlat després d'una nit "complexa" per a l'extinció a causa de la inversió tèrmica que s'ha registrat en la zona

Vista de l'incendi forestal declarat a Tàrbena
Vista de l'incendi forestal declarat a Tàrbena / Manuel Lorenzo (Efe)

L'incendi forestal declarat aquest diumenge a Tàrbena continua cremant l'endemà la muntanya a la comarca de la Marina Baixa després devorat ja almenys 800 hectàrees, pràcticament tot en el mateix terme municipal. L'alcalde, Francisco Javier Molines, ha confirmat en Les notícies del matí que el foc encara no està controlat i que l'origen està en una crema que, tot i estar autoritzada, se'n va eixir de mare. "Es va descontrolar-se perquè es va fer prop de zones que no estan netes, amb molts bancals abandonats i molta massa forestal. Quan les cremes agrícoles no es fan amb trellat, això és el que passa", ha assenyalat en declaracions a la ràdio d'À Punt.

Uns 200 efectius de diversos cossos de bombers i de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han treballat durant la nit contra el foc, que ahir obligava a desallotjar, per precaució, unes 180 persones residents en casetes disseminades per la zona afectada. Les últimes hores han sigut "complexes" per als serveis d'extinció desplegats, d'acord amb Emergències de la Generalitat. Molines ha explicat que el problema principal ha sigut la inversió tèrmica que s'ha donat a l'àrea de l'incendi, un fenomen atmosfèric pel qual la temperatura de l'aire s'altera i, en lloc de descendir a mesura que ascendim en altura, va pujant cada vegada més. Açò ha provocat fum en nivells molt baixos que ha impedit la visibilitat als bombers per a treballar. La situació és perillosa perquè, en el moment en què es trenque la inversió tèrmica i els núvols de fum s'alcen, el foc pot tornar a agafar molta força a causa de la gran massa forestal que hi ha al terreny, ha afegit el regidor. A trenc d'alba s'hi han incorporat els mitjans aeris per a atacar el foc des de l'aire.

L'alcalde de Tàrbena ha assenyalat que la majoria de les zones devastades pel foc es localitzen dins del terme municipal, tot i que el foc ha fregat un poc del veí Parcent. "S'ha cremat la serra Ferrer, les partides de Cases Ibáñez i Picassàries i el coll de Rates" ha enumerat, per a lamentar després que el progressiu abandonament de la zona l'ha convertida "en un polvorí". També ha precisat que, de les vora dues centenes de veïns evacuats, només dos han necessitat passar la nit al centre habilitat per l'Ajuntament.

També et pot interessar

stats