Núñez promet presentar "en breu" el pla estratègic de la SGISE als bombers forestals

La consellera de Justícia defén la gestió de l'incendi de Montitxelvo davant les crítiques de l'oposició per no prorrogar els contractes de reforç

Elisa Núñez, consellera de Justícia, en les Corts
Elisa Núñez, consellera de Justícia, en les Corts / Jorge Gil / Europa Press

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha garantit aquest dimecres que "en breu" presentarà als bombers forestals de la Generalitat el "pla estratègic" de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGISE). El pla, ha assegurat, contemplarà "totes" les seues reivindicacions respecte al conveni col·lectiu, els processos d'estabilització del personal o els reforços per a la temporada d'incendis.

Núñez ha explicat que la remodelació de la SGISE "no està resultant gens fàcil", per la qual cosa el departament que encapçala continua treballant "de manera exhaustiva" a redefinir l'estructura d'aquesta empresa pública per a "optimitzar tots els recursos disponibles i que puga oferir un servei el més eficient possible amb el major rigor i responsabilitat conforme a la legalitat vigent". Així ho ha traslladat en una compareixença en la comissió de Justícia de les Corts a petició de l'oposició sobre l'incendi de Montitxelvo (Vall d'Albaida) del novembre passat.

La consellera s'ha compromés a ser "absolutament radical" per a revertir la situació de l'empresa. "Estem deixant-nos la pell perquè tinguen un treball digne i concorde a la seua situació perquè ens protegeixen dia a dia dels incendis. No són 946 treballadors, són 946 famílies", ha remarcat. I davant les crítiques de l'oposició per la decisió de no prorrogar després de finals d'octubre els contractes de reforç dels bombers forestals, ha tornat a justificar que el Botànic no va deixar prevista l'ampliació de massa salarial en el pressupost de la Generalitat per al 2023. A més, Núñez ha defés les decisions adoptades, com l'evacuació i el confinament de diversos municipis, i ha tornat a acusar l'anterior executiu de no cuidar les muntanyes i deixar-les "llestes per a ser devorades pel foc".

Després de realitzar una cronologia del dispositiu d'extinció a Montitxelvo, ha advocat per centrar els esforços en la prevenció dels incendis i ha agraït a tots els cossos que van intervindre, com la Unitat Militar d'Emergències (UME) i els de Castella-la Manxa i Múrcia. En aquesta línia, la consellera ha valorat el treball dels dos bombers ferits en aquest operatiu i la col·laboració dels alcaldes de les poblacions afectades.

A la comissió han assistit diversos bombers forestals de la Generalitat. Un d'ells, Juan Carlos Villaescusa, ha manifestat abans de la sessió que estan "absolutament en contra de les retallades de catorze milions d'euros". "Hi ha dies que estem al 40% de l'operatiu i això és un desastre per a la defensa del nostre patrimoni natural", ha declarat als periodistes.

L'oposició denuncia retallades

Entre els grups parlamentaris, la socialista Alicia Andújar ha criticat la decisió de no prorrogar els contractes de reforç dels bombers, ja que a parer seu haurien ajudat al fet que l'incendi de Montitxelvo no es descontrolara, i ha exigit que millore les seues condicions per a "un estiu que s'antulla complicat".

Jesús Pla (Compromís) ha denunciat les "retallades" en extinció i prevenció d'incendis en el pressupost de la Generalitat per al 2024 i ha lamentat que la gestió de les emergències depenga de "negacionistes del medi ambient".

A més, PSPV i Compromís han exigit al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que demane perdó als bombers per advertir que perseguirien els autors d'aquest foc, atés que finalment es va establir com a causa el contacte d'uns cables amb els arbres.

També et pot interessar

stats