Baixen un 65% els nous casos de pigota del mico en un mes
La corba de contagis no ha deixat de disminuir des del pic assolit en la primera setmana d’agost
Les últimes dades sobre la pigota del mico es mostren esperançadores i apunten cap a un control de la malaltia al nostre territori. El pic de contagis es va assolir la primera setmana d’agost, amb 71 casos i, des d’aleshores, la corba de transmissió no ha deixat de disminuir. A l’Estat espanyol la tendència és similar.
Aquest divendres, la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) notificà 23 nous casos positius a la Comunitat Valenciana, que sumen un total de 455 contagis registrats des de l’inici del brot, al maig passat.
Quant a l’Estat espanyol, el més afectat a escala europea, s’han registrat un total de 6.645 persones contagiades, amb la Comunitat de Madrid que encapçala la llista, amb 2.324 casos, seguida de Catalunya, amb 1.995.
Molt per darrere d’Espanya trobem Alemanya, amb 3.455 contagis, seguida de França, amb 3.421, i el Regne Unit, amb 3.340, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La gran majoria dels casos notificats corresponen a homes amb una mitjana d’edat de 31 a 44 anys.
Comença la vacunació als CIPS
Fa a penes una setmana, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va començar a citar a través d’un SMS aquelles persones que tenen un alt risc de contraure la malaltia, segons els criteris acordats en l’estat i davant de l’escassetat de vacunes disponibles.
La campanya de vacunació, que arriba setmanes més tard que a Catalunya i Madrid, es du a terme als Centres d'Informació i Prevenció de la Sida (CIPS), prèvia sol·licitud de cita per a la vacunació.
Les persones destinatàries són homes, fins a 60 anys i que mantinguen pràctiques sexuals de risc, inclosos en programes de profilaxi preexposició (PrEP) al VIH i també aquells amb infecció per VIH en seguiment a les consultes hospitalàries valencianes. A més, es prioritzarà la profilaxi postexposició de contactes estrets de casos positius amb alt risc de malaltia greu.
En cas de formar part dels grups de vacunació preexposició i no haver rebut un SMS informatiu, Sanitat recomana posar-se en contacte amb el centre d’atenció habitual, on es farà una valoració individualitzada.
El Ministeri de Sanitat disposa actualment de més de 17.000 dosis contra aquest virus, que posarà a disposició de les comunitats autònomes.
Una emergència de salut pública internacional
Els primers casos de la pigota del mico van començar a notificar-se a finals d’abril en països on aquesta malaltia no és endèmica. Això va fer disparar-se esclatar les alarmes, especialment en detectar-se els primers brots al Regne Unit i Portugal. Espanya s’hi sumà poc després.
A pesar de la falta de consens entre els experts, la inesperada i ràpida propagació dels contagis va dur el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarar, el 23 de juliol, que la pigota del mico s’havia convertit en una emergència de salut pública preocupant a escala internacional.
Una setmana més tard, el 29 de juliol, l’Hospital de Sant Joan d’Alacant registrava la primera mort per monkeypox a l’estat i a tot Europa. L’home, de 40 anys, va patir una encefalitis associada a la infecció. Un dia més tard, a Còrdova, un home de 31 anys va morir per meningoencefalitis, una malaltia del sistema nerviós central originada també pel virus.