Sanitat alerta de huit possibles casos de pigota del mico a Madrid

Se sospita que el contagi podria ser a través dels fluids, ja que tots els pacients són homes que mantenen relacions homosexuals

Simón, aquest dimecres a la Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies que acull València
Simón, aquest dimecres a la Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies que acull València / Isaac Buj (Europa Press)

El Ministeri de Sanitat ha llançat una alerta sanitària després d'identificar huit pacients sospitosos de patir la pigota del mico a la Comunitat de Madrid, segons ha avançat aquest dimecres El País. Els casos s'estan estudiant al Centre Nacional de Microbiologia, on es realitzen proves genètiques per a confirmar o descartar si es tracta d'aquesta malaltia rara d'origen animal. El departament dirigit per Carolina Darias ha fet una crida a les autonomies perquè notifiquen si en detecten més.

L'alarma ha esclatat dies després que el Regne Unit comunicara un brot amb set persones afectades, diagnosticades entre el 6 i el 15 de maig. Portugal, per la seua banda, n'ha notificat cinc i n'estudia quinze més. 

La pigota del mico és una malaltia africana que és poc comuna entre els éssers humans. Tots els casos s'han detectat entre homes que mantenen relacions homosexuals i a hores d'ara es tracta de saber com s'està contagiant si no hi ha vincles directes entre tots els infectats. Açò apunta al fet que hi ha diverses cadenes de transmissió no identificades encara. Se sospita que una via de contagi podria ser a través dels fluids. 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, veu poc probable que la pigota del mico genere una transmissió important a Espanya, tot i que ha alertat que cal anar amb compte perquè tampoc es pot descartar. "Estem treballant amb totes les hipòtesis possibles i quan tinguem informació un poc més sòlida ja s'explicarà i es donaran les dades necessàries", ha apuntat als periodistes des de la primera Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies, que se celebra a València, on participa l'expert. 

La pigota del mico és una malaltia que es transmetia dels rosegadors als humans i que, en general, entre humans presenta una transmissió molt baixa. Fins fa pocs anys, els brots no tenien més d'una segona generació de transmissió. Els símptomes que presenta són molt semblants a la pigota —ja erradicada—, i actualment no té tractament ni vacuna. Apareix amb erupcions en la pell i també pot cursar amb febra, mal de cap, dolors musculars i inflamació dels ganglis.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que la letalitat associada a la pigota del mico no supera el 10%. La majoria dels brots identificats s'han produït a la República Democràtica del Congo, encara que des que va aparéixer el 1970 hi ha hagut casos esporàdics en altres països dins i fora del continent africà.

Preguntada sobre l'assumpte, la viròloga Margarita del Val ha apuntat que és una malaltia "raonablement benigna" però que causa "lesions molt grans i cridaneres" en la pell. "El que cal fer és localitzar l'origen, la transmissió i parar-la com més prompte millor", ha indicat abans d'intervindre en la cimera sobre pandèmies. La investigadora ha assenyalat que durant molt de temps hi ha hagut casos infreqüents entre persones que usaven les rates com a mascotes, però ara sembla que també es pot transmetre per via sexual, encara que és més difícil de detectar.

També et pot interessar

stats