L'OMS declara la pigota del mico emergència de salut pública internacional

La majoria de persones expertes encarregades d’avaluar la crisi s'han mostrat en contra de la declaració

Erupció provocada per una infecció de pigota dels micos
Erupció provocada per una infecció de pigota del mico / Europa Press

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha declarat aquest dissabte que la pigota del mico és una emergència de salut pública de caràcter preocupant a escala internacional.

Malgrat les consideracions del grup de persones expertes de l'agència de l'ONU encarregat d'avaluar la crisi, que encara no ha arribat a un consens sobre aquesta qüestió, el cap de l'OMS ha decidit fer aquesta declaració després d'entendre que el brot compleix tots els requisits necessaris per a això. De fet, nou membres s'han manifestat en contra de la declaració i sis hi estan a favor.

"Tenim un brot que s'ha propagat per tot el món ràpidament, a través de noves maneres de transmissió, sobre les quals sabem molt poc i que compleix els criteris del Reglament Sanitari Internacional", ha explicat el cap de l'OMS.

Adhanom ha assegurat a més que, en termes generals, "l'avaluació de l'OMS és que el risc de la pigota del mico és moderat mundialment i en totes les regions, excepte a la regió europea, on avaluem el risc com a alt".

En la seua compareixença, a més, el doctor Adhanom ha proporcionat les últimes xifres de contagis: més de 16.000 casos registrats en 75 països del món, que han deixat cinc morts.

El cap de l'OMS ha matisat que, "de moment, es tracta d'un brot que es concentra entre homes que mantenen relacions amb altres homes, sobretot amb companys múltiples", encara que ha recordat que "l'estigma i la discriminació són tan perillosos com qualsevol virus". En aquesta línia, ha fet una crida a les organitzacions de la societat civil, incloses les que tenen experiència en el treball amb persones que viuen amb el VIH, "perquè treballen amb nosaltres en la lluita contra l'estigma i la discriminació".

També et pot interessar

stats