Enrique Ortega, especialista en malalties infeccioses: "Una vacunació massiva per la pigota del mico estaria fora de lloc"

L’excap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital General de València analitza per À Punt NTC quina és la situació actual de la pigota del mico

Entrevista a Enrique Ortega
Entrevista a Enrique Ortega / À Punt NTC

Aquest dissabte s’ha confirmat la segona mort a Espanya per pigota del mico, cosa que ha fet créixer la preocupació des que l'OMS declarara la malaltia "emergència de salut pública internacional" fa una setmana.

Per a analitzar la situació i aclarir alguns dubtes, À Punt NTC ha parlat amb Enrique Ortega, emèrit i excap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital General de València, qui creu que el millor és relativitzar l’abast de la situació i no estigmatitzar els col·lectius que més pateixen la malaltia.

Hauríem d’estar alarmats per l’augment de casos i les morts que s’han produït aquest cap de setmana a Espanya a causa de la pigota del mico?

Jo crec que qualsevol notícia així alarma, però si ho mirem de manera objectiva, estem parlant de vora quatre mil casos, dels quals només han requerit ingrés el 3,2%. Però sí que cal seguir totes les mesures que s'estan prenent d'identificació de les persones que poden estar infectades i de divulgar els símptomes, perquè quan s'observen lesions compatibles amb la malaltia es consulte ràpidament amb els serveis sanitaris.

La majoria dels casos afecten homes que practiquen sexe amb homes.

Tenim dades que al voltant del 90% de les persones que contrauen el virus són homes, i molt poques dones, només 64 en tot Espanya. En un 87% de les transmissions entre homes ha sigut per contacte sexual, i el 10% per contactes pròxims, com per grans aglomeracions o apilotaments.

Però sí, la infecció es produeix especialment en homes que tenen sexe amb homes. És un col·lectiu que té un gran sentiment social i que no s'ha d'estigmatitzar, estem en contra d'una mala interpretació d'aquesta situació. La comunitat LGTBIQ+ sempre col·labora a previndre altres malalties que es poden contraure sexualment, i són els que més es preocupen ara de practicar sexe segur i de tindre localitzats als seus contactes per a parlar amb ells en cas que aparegueren símptomes.

L'OMS ha recomanat reduir la promiscuïtat.

Es recomana la identificació de la persona amb qui es practica sexe per a poder realitzar aquesta labor de seguiment si és necessari. I sí, com en qualsevol infecció, és una bona recomanació. Però no ens agrada que s'identifique la promiscuïtat amb homes que tenen sexe amb homes, perquè per descomptat que no té per què ser així.

Quines opcions es tenen de moment per a fer front a la pigota del mico?

Hi ha antivirals com el tecovirimat, que està aprovat per l'FDA (Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units), i el cidofovir, que s'ha utilitzat en altres ocasions per a altres virus. Són les vacunes de la pigota, que són efectives en un 80-87% en la pigota del mico.

A més, sabem que, amb un cas positiu de pigota del mico, tenim quatre dies per a posar la vacuna i que funcione de manera preventiva. Si han passat entre quatre i catorze dies també es pot posar: no s’eliminarà, però es reduiran els símptomes i tindrà una evolució més benèvola.

Tanmateix, cal recordar sempre que la millor manera de previndre és practicant sexe segur.

En Catalunya ja s’està vacunant. Considera que s’hauria de començar a vacunar la població valenciana?

Primer cal tindre en compte que una vacunació sistemàtica de la població està ara fora de lloc. Però sí que es podria fer en persones predisposades, que complisquen una sèrie de criteris.

A Barcelona estan posant la vacuna dins dels quatre dies a dones embarassades, a sanitaris que no portaren protecció en el moment del diagnòstic i a pacients que seguisquen algun tractament immunosupressor. També es poden vacunar de manera preventiva persones que prenen profilaxis preexposició (PrEP) per a evitar el VIH i per a altres col·lectius immunodeprimits. Em pareixen mesures oportunes, però en aquest moment no és necessària la vacuna universal.

També et pot interessar

stats