L'OMS no veu necessària la vacunació massiva contra la pigota del mico

Hans Kluge, el director de l'organització a Europa, sí que recomana la dosi posterior a l'exposició a la malaltia

Una sanitària sosté una vacuna contra la pigota
Una sanitària sosté una vacuna contra la pigota / Dado Ruvic (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no veu necessària la vacunació massiva contra la pigota del mico, però sí la dosi postexposició, i ha informat que està treballant amb la Unió Europea, una de les regions més afectades, amb 12.000 dels 16.000 casos reportats, en l'alliberament de vacunes, així com amb més socis per a determinar un mecanisme de coordinació mundial per a la distribució d'aquestes.

Ara bé, el director de l'Oficina Regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, ha avisat que les vacunes per elles mateixes no són suficients per a detindre l'epidèmia i que les persones que estan en risc també han de prendre-hi mesures.

La recomanació actual per a les persones amb la pigota del mico és que s'aïllen i no viatgen fins que no es recuperen, i els casos de contacte han de controlar la temperatura i vigilar altres possibles símptomes durant el període de 9 a 21 dies.

"Qualsevol persona que haguera estat exposada a algú amb pigota del mico hauria de vacunar-se primer", ha dit l'especialista de l'OMS en aquesta malaltia, Rosamund Lewis, després d'informar que actualment es disposa d'un arsenal de 16,4 milions de vacunes emmagatzemades i destacar la necessitat que els països amb capacitat de fabricació de diagnòstics, vacunes o teràpies contra la pigota i la pigota del mico augmenten la producció i la disponibilitat de contramesures mèdiques.

A més, segons Lewis, els països i els fabricants haurien de col·laborar amb l'OMS per a garantir que els diagnòstics, les vacunes, els tractaments i la resta dels subministraments necessaris estiguen disponibles en funció de les necessitats de salut pública. "Han de fer-ho de manera solidària i a un cost raonable per als països que més les necessiten amb l'objectiu de donar suport als esforços encaminats a detindre la propagació de la pigota del mico", ha afegit.

L'experta ha argumentat que encara que no s'han fet estudis sobre la compatibilitat de les vacunes covid i de la pigota del mico, administrar diferents vacunes al mateix temps significa reforçar diferents parts del sistema immunitari.

En aquest sentit, l'OMS ha aconsellat eliminar totes les barreres que impedeixen la realització de proves, l'atenció mèdica o la vacunació; proporcionar informació clara sobre com accedir a l'atenció mèdica, donant llicència mèdica certificada als pacients mentre dure el període infecciós perquè puguen aïllar-se segons siga necessari; eliminar estigmes; i millorar la informació; limitar les parelles i les interaccions sexuals.

Al mateix temps, ha aconsellat als països prendre mesures per a reduir el risc de contagi; augmentar de manera significativa i ràpida les capacitats nacionals de vigilància, investigació, diagnòstic i rastreig de contactes de la pigota del mico per a ajudar a identificar i rastrejar tots els casos possibles.

"Els països han d'adherir-se als principis d'equitat, i ajudar a garantir que les vacunes i els antivirals arriben als qui més els necessiten, en lloc d'emmagatzemar subministraments i actuar pel seu compte, accions que només són perjudicials per al bé públic en general, com hem vist durant la resposta contra la covid", ha resolt Kluge.

També et pot interessar

stats