Sanitat estudia ampliar la vacunació contra la pigota dels micos a grups que tinguen pràctiques de risc elevades

La transmissió de la malaltia s’ha incrementat des que va arribar, però no té res a veure amb la de la covid

Una sanitària sosté una vacuna contra la pigota
Una sanitària sosté una vacuna contra la pigota dels micos / Dado Ruvic (Reuters)

El Ministeri de Sanitat està estudiant ampliar el protocol actual de vacunació contra la pigota dels micos a altres grups de persones que tinguen pràctiques de risc, segons ha informat a À Punt NTC el cap del Servei de Vigilància i Control Epidemiològic, Javier Roig. Aquesta qüestió va ser plantejada en l'última reunió de la Interterritorial i serà estudiada en pròximes reunions.

Preguntat per si considera que cal ampliar els grups de risc de la malaltia, Roig afirma que “es transmet per contacte persona a persona, independentment d’altres consideracions”. I recomana que tot el món ha d’evitar els contactes de risc, sobretot amb persones que puguen presentar algun tipus de lesió a la pell.

El protocol actual de vacunació consisteix a vacunar contactes directes de persones contagiades que tinguen immunosupressió, o contactes laborals en sanitaris que estant en contacte amb el malalt no duien protecció o han tingut amb problema amb l’equip de protecció individual. I fins que Sanitat es pronuncie de forma contrària no es vacunarà ningú més amb la vacuna específica per aquest tipus de pigota.

Tot i això, Roig afirma que hi ha un estudi dels Estats Units fet quan al començament de la dècada passada va haver-hi un brot que va demostrar que les persones que tenien la vacuna contra la pigota clàssica tenien “certa protecció” contra la dels micos. A més, i afortunadament, la transmissió d’aquesta nova malaltia no és tan fàcil com la de la covid, ja que “és necessari un contacte físic directe pell amb pell, o amb tovalloles i roba”, però no hi ha transmissió aèria. 

Per això l’evolució d’aquesta malaltia no té res a veure amb la de la covid, que ja des dels primers dies va mostrar “una explosió exponencial dels contagis”, indica. En el cas de la pigota dels micos, per contra, l’augment és molt relatiu, explica, i només s’han detectat 116 casos confirmats des de finals d’abril. És cert que s’ha incrementat a poc a poc la transmissió des que va arribar, reconeix, i que encara “no se sap quant pot durar aquest increment perquè cal esperar més dades”, però és un increment molt moderat, afirma el cap de servei.

En qualsevol cas, “si s’observa alguna lesió vesicular o algun problema de la pell que no tinga una evidència clara”, cal acudir al sistema sanitari per comprovar si es tracta de la pigota dels micos, recomana. 

També et pot interessar

stats