Vox ordena retirar una placa a les víctimes del franquisme del Convent de la Mercé de Borriana

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha assegurat que conté "clars errors històrics" i que "assenyala als bons i als dolents"

La placa retirada en Borriana (Plana Baixa) en honor a les víctimes del franquisme
La placa retirada en Borriana (Plana Baixa) en honor a les víctimes del franquisme / Europa Press

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana (Plana Baixa), Jesús Albiol, ha ordenat la retirada d'una placa de vidre en honor a les víctimes de la Guerra Civil espanyola que lluia fins ara en la paret del Convent de la Mercé del municipi. Segons el regidor de Vox, el missatge conté "clars errors històrics" i dades "falses", i ha assegurat que respon a "un ús polític de les víctimes, assenyalant als bons i als dolents".

La placa en qüestió, col·locada el 9 d'abril del 2016, diu el següent: "En memòria de les dones i els homes que van patir persecució franquista per buscar la llibertat". A més, recull que el convent va ser "presó provisional de Borriana" entre 1939 i 1942 i reflecteix el nombre de presos: "Població reclusa: 3.668. Dones: 271. Homes: 3.397".

L'edil de Vox ha manifestat, en un comunicat, que es tracta d'una placa col·locada per l'anterior govern municipal, "format per nacionalistes i socialistes" (en referència a les formacions de Compromís i el PSPV) i ha aprofitat per a acusar la coalició valencianista de "fer ús polític de la història" mentre governava, amb l'objectiu, al seu judici, de "fer rèdit polític de les víctimes de la Guerra Civil espanyola, tergiversant la història".

Així mateix, ha acusat l'esquerra d'haver utilitzat a les víctimes "per a enfrontar els espanyols". "Víctimes n'hi va haver, però dels dos bàndols, no sols d'un", ha sostingut. "L'esquerra encara no ha entés el paper que li han atorgat els ciutadans, que és estar en l'oposició", ha manifestat el responsable de Cultura.

Albiol, a més, ha anunciat que ha sol·licitat a l'arqueòleg municipal, responsable del Museu Municipal, una placa que se situarà en una ubicació "més idònia", on figuren "les dades reals històriques, contrastades i investigades, sobre l'ocorregut ací des que eixe edifici existeix".

"Jo soc el regidor de Cultura, és un edifici cultural i el que vull és que la gent sàpia el que ha passat en aquest edifici des de la seua construcció fins a la data actual: quins usos ha tingut, sense cap ideologia", ha defensat.

La Regidoria de Cultura de Borriana, envoltada en la polèmica

No es tracta de la primera polèmica protagonitzada per Albiol. Precisament el regidor va posar Borriana en el centre del debat quan, el juliol passat, va anunciar l'anul·lació de la subscripció a diverses revistes en valencià, una decisió que va mobilitzar un miler de persones, convocades per la Plataforma per la Llengua.

En setembre, Albiol tornava a encendre el debat amb la decisió de retirar llibres sobre diversitat sexual a la secció d’adults de la biblioteca municipal, assegurant que eren "escandalosos, amb continguts sexuals explícits, que per a res són educatius". Un informe tècnic emés per la mateixa biblioteca municipal va assenyalar aleshores que els llibres d'aquesta temàtica havien de romandre on estan. Finalment, l'alcalde de Borriana, el popular Jorge Monferrer Daudí, va desautoritzar el regidor, mentre l'oposició l'acusava d'"homofòbia" i demanava la seua dimissió, una cosa que finalment no va ocórrer.

També et pot interessar

stats