El regidor de Cultura de Borriana (Vox) anul·la la subscripció municipal a diverses revistes en valencià

Amb un “missió acomplida”, Albiol celebra la cancel·lació de l’abonament a 'Camacuc', 'Cavall Fort', 'El Temps', 'Enderrock' i 'Llengua Nacional'

Imatge d'arxiu de diverses edicions de 'Camacuc'
Imatge d'arxiu de diverses edicions de 'Camacuc' / Camacuc

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana (Plana Baixa), Jesús Albiol, de Vox, ha anul·lat la subscripció del consistori a diverses revistes en valencià. En concret, es tracta de les publicacions valencianes i catalanes Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional

Així ho ha anunciat en un missatge en Twitter en el qual diu: "L'Ajuntament de Borriana no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", tuit que està encapçalat per la frase: “Missió acomplida”, al costat d'una bandera d'Espanya. Així mateix, recorda la llista de revistes vetades, i finalment i en valencià afig: “Al carrer”.

Albiol vincula aquest missatge amb una imatge del ple celebrat el passat 9 de gener, quan —des de l'oposició— va demanar a l'ajuntament la cancel·lació de la subscripció a les revistes. En aquell moment va assegurar que "la propaganda pancatalanista ha costat de moment 11.626,40 euros a tots els borrianencs, quantitat que continuarà augmentant, ja que l'alcaldessa es va negar a cancel·lar aquestes subscripcions".

El Partit Popular i Vox governen a l’Ajuntament de Borriana. Els populars estan al capdavant de l'alcaldia i de huit regidories, mentre que la formació ultradretana dirigeix quatre carteres.

Les declaracions d’Albiol han generat una onada de reaccions a les xarxes. Des de l’oposició, Més Compromís Plana Baixa Alt Millars ha alertat de la “censura” que suposa cancel·lar l’abonament a les revistes. “Volen la nostra llengua amagada, la volen prohibida. Volen que la gent del poble no puguem parlar-la, la volen esborrar de les nostres vides”, sentencien en un missatge en Twitter. 

Per la seua banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha instat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a desautoritzar el regidor de Vox, al qual ha titllat “d’energumen”, i a manifestar el respecte a totes les llengües oficials i cooficials a Espanya. “Això és intolerable”, ha dit Illa en declaracions als mitjans des de Sant Boi de Llobregat al costat de Raquel Sánchez, número tres per Barcelona al Congrés i ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Les revistes recorden que la llengua no és “una eina d’enfrontament”

Des de Camacuc han agraït el suport rebut per tota la gent que s’està subscrivint a la revista valenciana “després del boicot de l’extrema dreta”. “L'odi d'uns pocs no podrà amb nosaltres, continuarem resistint i oferint lectura en valencià de qualitat”, diuen en Twitter.

En declaracions als micròfons d’À Punt, Joan Escrivà, director de Camacuc, ha assegurat que la decisió “confirma que no saben què fan" i remarca que la revista és "fantàstica", plena de continguts “preciosos”, com còmics, passatemps o experiments. “Tota agressió tindrà en contra la societat valenciana, que estima la cultura i estima la llengua”, ha dit. 

En la mateixa xarxa social, Sàpiens s’ha dirigit al regidor per a respondre-li que si es tracta d’una qüestió econòmica, poden enviar les revistes sense cap cost i es comprometen a oferir una subscripció gratuïta a totes les entitats de Borriana que ho demanen. “La llengua i la cultura no han de ser mai eines d'enfrontament, sinó de concòrdia”, apunten.

També et pot interessar

stats