L’alcalde de Borriana desautoritza a Vox i garanteix que els llibres es mantindran on estan

El PSPV-PSOE de Castelló acusa el PP i Vox de posar Borriana en “el mapa de la censura i la intolerància”

Alguns dels contes censurats de la biblioteca de Borriana
Alguns dels contes censurats de la biblioteca de Borriana / À Punt NTC

L'alcalde de Borriana ha confirmat aquest dijous de vesprada que els llibres de temàtica LGTBI de la zona infantil i juvenil es quedaran a l'àrea. Desautoritza així les declaracions fetes pel regidor de Cultura de Vox, Jesús Albiol, qui havia assegurat que eren "escandalosos amb continguts sexuals explícits que per a res són educatius".

D'aquesta manera, segons ha confirmat a À Punt, la directora de la biblioteca, no serà necessari traslladar les publicacions a la secció d'adults. Una decisió que coincideix amb un informe tècnic emés per la mateixa biblioteca municipal, on assenyala que els llibres d'aquesta temàtica havien de romandre on estan. Segons defensava aquesta vesprada el portaveu de Compromís per Borriana, Vicent Granel, la decisió de Vox “és contrària a la decisió tècnica” i demanava al govern municipal que deixe els llibres a la zona que els correspon.

“La secció ja està creada a la sala juvenil, ja que els llibres amb contingut de diversitat als quals fa referència la llei són infantils i juvenils, destinats a públic infantil, per la qual cosa són a la biblioteca que pertanyen”, segons apunta l’informe. A més, es detalla que “en cap moment la llei fa al·lusió al fet que aquesta secció haja de disposar-se en l'àrea d'adults, per la qual cosa ja es compleix la llei en crear una secció específica”.

“Són llibres que expliquen que hi ha famílies amb una mare, amb dues mares, amb dos pares, a més de les famílies tal com es coneixen; que hi ha xiquets, xiquetes. Lamentem que això moleste al regidor de Censura, però sentim dir-li que això és una societat diversa, en la qual vivim totes i tots”, ha afirmat Granel. 

El PSPV acusa d’“homòfobs” l'alcalde de Borriana i l'edil de Vox 

Per part seua, el secretari general del PSPV-PSOE de Castelló, Samuel Falomir, ha acusat el PP i Vox de posar Borriana en “el mapa de la censura i la intolerància” després d'ordenar la retirada de publicacions sobre diversitat sexual i familiar de les seccions d'infantil i juvenil d'una biblioteca pública. Falomir ha titlat d'“homòfobs i reaccionaris” tant l'alcalde popular, Jorge Monferrer, com el regidor de Cultura, Jesús Albiol, “per permetre que en ple segle XXI es perseguisquen idees i s'humilie i insulte persones pel simple fet d'estimar lliurement”.

En la seua opinió, “des de l'Ajuntament s'està generant un caldo de cultiu molt perillós perquè vincula i redueix la condició LGTBI a un perill públic que cal esborrar de la vida pública”. El secretari general ha assegurat que els partits els volen “fer tornar als armaris” i “erradicar-ne la diversitat que ens enriqueix com a societat”.

Falomir ha demanat la restitució dels llibres al lloc que els correspon perquè “cal educar des de la igualtat i la diversitat, ensenyant que hi ha molts models de família i de ser feliç”. El grup socialista en la Diputació registrarà una moció al ple per a condemnar la censura al col·lectiu LGTBI a la província de Castelló. El PSPV vol forçar així la presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina (PP), a “demostrar si és, com Jorge Monferrer, ostatge de l'extrema dreta”.

Edicions 96 enviarà gratuïtament els títols afectats als centres públics de Borriana 

Al mateix temps, l'editorial valenciana Edicions 96, víctima d’aquesta retirada de títols, ha anunciat que enviarà de manera gratuïta la seua col·lecció "Contes familiars, una col·lecció per educar en la diversitat" als centres públics de primària de Borriana. Amb seu a la Pobla Llarga, la companyia ha emés un comunicat on explica que els títols que conformen aquesta col·lecció van ser retirats després d'una orde d’Albiol. 

En aquests es pot veure personatges com Sira, que només té una mare i va al zoo; Nicolau, que viu amb el seu pare i la seua mare i gaudeix de la música; Mika, que viu amb els seus dos pares i juga al parc Gulliver de València; Lucca, fill de pares separats que va al circ, o Manuel, que viu només amb el seu pare i passarà el dia a la platja. “Històries quotidianes escrites per Natàlia Ferrús i Antònia Cardona i il·lustrades per Alba Bla, que recullen vivències del dia a dia de qualsevol xiquet o xiqueta. Des de la més absoluta normalitat, tal com fa la societat actual, respecta i accepta la diversitat de tipus de famílies, des del respecte més absolut als altres i sempre en un entorn d'amor i afecte”, indiquen en un comunicat.

L'editorial ha assenyalat que es tracta “del segon episodi d'aquest tipus que, lamentablement, protagonitza aquest consistori” sota el pacte de govern entre PP i Vox.

També et pot interessar

stats