Soler: “Valore molt Oltra, en allò principal estem d’acord, però el pressupost no és la carta als reis, no tenim diners per a tot”

El conseller d’Hisenda assegura que les discrepàncies al si del Botànic són “sanes” i passen “en tots els governs del món” quan elaboren els comptes públics

23.09.2021 | LNM Entrevista Vicent Soler

"Valore molt a Oltra, ha sigut valenta en fer-se càrrec de l'àrea de serveis socials, la més complexa i la que estava menys dotada quan vam arribar al govern. En els assumptes principals estem d'acord, perquè integrem el pacte del Botànic, però les propostes dels consellers per als pressupostos no són la carta als Reis de l'Orient. Hem de fer un pressupost que després puguem executar-lo, que es puguen pagar els projectes". D'aquesta manera el conseller d'Hisenda, el socialista Vicent Soler, eixia al pas del malestar manifestat per la seua sòcia de govern, la vicepresidenta Mónica Oltra, de Compromís, en la negociació del pressupost de la Generalitat per a l'any que ve.

En una entrevista en Les notícies del matí, Vicent Soler ha indicat que el plantejament inicial del pressupost el configura cada conselleria, però es tracta d'una proposta que recull "les il·lusions polítiques dels consellers, del que els agradaria fer si no hi haguera restriccions pressupostàries", ha aclarit. "No hi ha diners per a tot", ha remarcat.

Tot i que ha descartat vàries vegades pronunciar-se sobre les declaracions que va fer Mónica Oltra aquest dilluns en la ràdio d’A Punt, en què assegurava que el conseller d'Hisenda no havia de dir-li a la vicepresidenta el que havia de fer amb els pressupostos i ella acatar l'orde "com una xiqueta xicoteta", Vicent Soler ha assenyalat que "en un govern plural, de vegades hi ha diferències, que en el cas del Botànic no són tantes".

Així mateix, el responsable d'Hisenda s'ha referit al seu paper com a "imprescindible, però poc agradable". I en aquest sentit ha apuntat entendre que els seus companys de govern "tinguen moltes il·lusions conformades en els diners del pressupost", però ell ha "d'ajustar aquestes il·lusions segons els recursos disponibles, perquè el pitjor que pot passar és que el compromís de pagament no es complisca".

Respecte a les discrepàncies que en els últims anys s'han viscut al si del Botànic, per a configurar el pressupost de la Generalitat del 2022, el responsable d'Hisenda creu que "passen cada any en tots els governs del món". Ara bé, Soler creu que és una fricció "sana", que evidencia "les mirades diferents" dels partits que integren el govern, alhora que afegia que "hi ha un departament que diu que no n'hi ha per a tot".

Finançament basat en la població ajustada

Quant al nou sistema de finançament, que el govern espanyol té previst començar a reformular el mes que ve, el titular d’Hisenda ha remarcat la necessitat que estiga basat en el criteri de la població ajustada, que té en compte el cost dels serveis públics atenent al perfil de la població de cada comunitat autònoma. “El que costa són els serveis públics, per exemple, l’envelliment de la població és determinant per al cost sanitari o dels serveis sociosanitaris que tindrà una comunitat”, aclaria. 

"Si les arques públiques tenen 1.500 milions menys, s’oferiran pitjors serveis públics i s’estalviaran més diners els contribuents que més en tenen."

"El que diu la dreta d'abaixar els impostos és una estafa conceptual"

D’altra banda, Vicent Soler ha qualificat de “barbaritat” l’anunci que va fer aquest dimecres el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, de suspendre determinats impostos si arriben a la Generalitat, que suposaria un estalvi per a la ciutadania de 1.500 milions d’euros. “El que diu la dreta d'abaixar impostos és una estafa conceptual, o paguem nosaltres o ho faran els nostres fills. La qüestió no és el pagament d’impostos, sinó com es distribueix la càrrega dels impostos”, advertia mentre l’entrevistaven en Les notícies del matí

“Si les arques públiques tenen 1.500 milions menys, s’oferiran pitjors serveis públics, i justament s’estalviaran més diners els contribuents que més en tenen, que són els que no necessiten aquests serveis públics. Amb la proposta de la dreta, s’estalviarien més diners els que més diners tenen i els que no necessiten aquests serveis públics, ells serien els damnificats per eixa pujada d’impostos”, argumentava Vicent Soler. 

"No és el moment adequat d'implantar la taxa turística."

Respecte a un altre dels assumptes econòmics que han tret a la palestra aquesta setmana Compromís i Unides Podem, el d’implantar una taxa turística i destinar-la a polítiques d’emancipació dels joves, el responsable d’Hisenda creu que ara “no és el moment adequat”. 

Segons ha argumentat mentre l’entrevistaven en la ràdio d’À Punt, “ningú està en contra d’un impost als allotjaments, com ja es fa en tot Europa, però s’han de tindre en compte dos aspectes: la diversitat de models turístics que hi ha a la Comunitat Valenciana i els serveis qualificats amb què es troba el turista quan ix del seu allotjament, com la neteja viària”. A pesar d’aquestes observacions, Soler ha negat que siga el millor moment per a implantar-la, perquè el sector ha sigut un dels més afectats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. 

També et pot interessar

stats