Els vicepresidents proposen una taxa turística per a sufragar polítiques d'habitatge per als joves

Oltra i Illueca traslladaran la idea a la comissió negociadora dels pressupostos per a intentar que s'aprove el 2022

Els vicepresidents i consellers d'Igualtat i Habitatge respectivament, Mónica Oltra i Héctor Illueca, posen a l'eixida de la reunió
Els vicepresidents i consellers d'Igualtat i Habitatge respectivament, Mónica Oltra i Héctor Illueca, posen a l'eixida de la reunió / À Punt NTC

Compromís i Unides Podem volen activar una taxa turística per a finançar polítiques d'habitatge que ajuden la gent jove a emancipar-se, i plantejaran que s'incloga en els pròxims pressupostos de la Generalitat, que es troben ara en fase de negociació amb el PSPV al si del Botànic.

Així ho han acordat els vicepresidents primer i segon, Mónica Oltra i Héctor Illueca, en la reunió que han mantingut per a abordar les necessitats pressupostàries per a les polítiques que volen impulsar conjuntament des de les conselleries que lideren, com a titulars d'Inclusió i Habitatge respectivament.

La idea és una taxa pròpia "a la valenciana", que s'aplique a tots els allotjaments, inclosos els apartaments turístics, en una escala diferent segons el tipus de negoci. "No ha de ser el mateix per a un hotel de luxe en primera línia de platja que per a un establiment rural a l'interior de Castelló", ha explicat Oltra.

El grup socialista s'ha posicionat fins ara en contra d'aquesta taxa. En una primera valoració sobre la proposta, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha situat la prioritat en la reactivació econòmica i ha condicionat el seu futur a una negociació amb el sector turístic.

La vicepresidenta primera creu que no tindrà un impacte econòmic negatiu en el turisme, com assegura que no l'ha tingut a les Balears, on s'aplica des de fa anys. I entén que el debat és oportú, perquè la vacunació ha canviat l'escenari de mobilitat i obri noves perspectives de recuperació del mercat turístic.

"El turisme té una petjada social i econòmica en l'accés a l'habitatge" Mónica Oltra - Vicepresidenta primera i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

Estima Oltra que la taxa permetria recaptar entre 45 i 49 milions a l'any, uns diners que defén que es destinen íntegrament a facilitar l'accés a la vivenda per a la gent jove "amb ajudes al lloguer o promocions públiques", entre altres polítiques, a fi de compensar l'impacte negatiu del turisme en les seues possibilitats d'independència.

"El turisme té una petjada social i econòmica, en l'augment dels preus de lloguer i en la inaccessibilitat de molta gent jove a aquest lloguer. I ens sembla important prendre decisions que reparen, i que tinga un impacte positiu en l'emancipació de la gent jove, que són els que mes problemes tenen a accedir a vivenda i construir-se un projecte de futur", ha explicat Oltra.

La vicepresidenta emmarca el nou impost en polítiques transversals del Botànic, com la lluita contra la desigualtat, que reivindica "han de tindre un reflex en els pressupostos". I ha avançat que la proposta es traslladarà a la comissió negociadora que s'ha activat entre les tres potes del Botànic. "Anem a parlar-ho. El mateix que no m'agrada que m'imposen res, no m'agrada imposar-ho a ningú", ha explicat.

"Els pressupostos de l'any de 2022 han de mirar més enllà de la pandèmia" Héctor Illueca - Vicepresident segon i conseller d'Habitatge

L'altre valedor de la proposta, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, entén que "els pressupostos de l'any de 2022 han de mirar més enllà de la pandèmia que encara ens colpeja, pensant en la reconstrucció d'un país, que siga inclusiva i no deixa ningú arrere". En aquest objectiu considera clau les polítiques que garantisquen el dret a l'habitatge per a la gent jove, perquè "puga forjar-se un pervindre".

Illueca ha celebrat que "per primera vegada en set anys" el Consell haja obert un debat entre els socis sobre les prioritats i les grans línies estratègiques d'acció en els pressupostos. Uns comptes públics que, segons ha afegit Oltra, "han de respondre al pacte del Botànic a un acord polític col·lectiu i pur que represente la pluralitat del Consell.

Els dos vicepresidents han llevat importància al fet que el president Ximo Puig, rebaixara la rellevància d'aquesta comissió de negociació dels pressupostos. Segons Oltra, "la rellevància de les coses es veu en els resultats". "Esperem un debat fructífer. Volem enfortir les polítiques del Botànic", ha afegit Illueca.

També et pot interessar

stats