Montero insta a PSOE i PP a concretar una posició comuna per a negociar el finançament

La ministra d'Hisenda assegura que les posicions s'han alineat en tres blocs divergents en funció dels interessos de cada autonomia

La ministra d'Hisensa, Maria Jesús Montero, intervé al Congrés
La ministra d'Hisensa, Maria Jesús Montero, intervé al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha instat el PP però també el seu mateix partit, el PSOE, a concretar una posició comuna per a afrontar la negociació per la reforma del model de finançament autonòmic. Aquesta començarà previsiblement al mes d'octubre, quan s'espera que Hisenda presente la proposta inicial sobre el nou criteri de repartiment en funció de la població.

"Quina serà la posició del PP? Potser en aquest cas la de la Comunitat de Madrid, que està més alineada amb la posició dels partits catalans que, per exemple, amb Andalusia o Galícia? Així podria posar-ne tota una sèrie d’exemples també a l'interior de la meua pròpia formació política", ha assenyalat Montero en una compareixença al Congrés per a parlar sobre finançament autonòmic.

En aquest context, la ministra d'Hisenda ha apel·lat al consens entre el PP i el PSOE, partits que, segons ha dit, tenen responsabilitats de poder en gran part de les autonomies perquè la reforma del model de finançament autonòmic puga tirar avant a través d'una Llei orgànica en el Congrés dels Diputats. 

"És obvi que aquells partits que representen només una part del territori tenen una posició més definida, però els partits que tenim caràcter generalista, si em permeten aquesta expressió, necessitem també en les nostres formacions polítiques acordar una posició que siga la mateixa per a tots els territoris", ha afegit Montero.

Tres visions discordants per a la reforma del finançament

Segons ha definit la mateixa ministra Montero, s'han creat tres blocs de comunitats autònomes segons el criteri de repartiment que defenen. 

En un primer grup la ministra ha situat Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana, que defenen "clarament" una reforma que anivelle les diferents de l'actual sistema, atés que per població ajustada "tindrien una major capacitat de tindre els recursos suficients".

En un altre ha ubicat Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Castella i Lleó, Extremadura, Castella-la Manxa i Aragó, que "defenen que al seu territori s'afronte el repte demogràfic amb major intensitat i que es tinga més en compte la dispersió de població".

Finalment, es troben Balears, Catalunya i Madrid, "que són de signe polític molt diferent" i que volen tindre en compte el "denominat principi d'originalitat a l’hora d’aplicar les mesures d'anivellament".

Davant aquesta divisió, la ministra ha demanat als tres blocs de comunitats que tinguen una "mirada àmplia que permeta arribar a l'acord". "Segur que no seran el que volen de manera plena cadascun dels territoris", ha explicat Montero, que ha recordat que "el consens sempre implica que un ha de cedir perquè uns altres també puguen guanyar".

També et pot interessar

stats