La taxa turística genera fortes crítiques

Les reaccions en contra d'aquesta proposta de Compromís i Podem arriben des del sector turístic, però també des dels socis socialistes del Consell i el PP

Turistes a l'aeroport de Màlaga
Turistes a l'aeroport de Màlaga / Europa Press

"Letal", "inoportuna" o "barbaritat". La proposta de Compromís i Podem d'implantar una taxa turística per a destinar els ingressos a polítiques d'habitatge per als joves ha alçat crítiques generalitzades en el món empresarial i polític de la Comunitat Valenciana. El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la patronal dels apartaments turístics o el president del PP valencià, Carlos Mazón, han coincidit aquest dimecres a rebutjar aquesta proposta.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha evitat criticar la proposta però ha advertit que el sector turístic és "fonamental" i l'important ara és "acompanyar-lo en l'eixida de la crisi" que ha patit a causa de la pandèmia. El cap del Consell ha afirmat també que hi ha una taula de discussió sobre quins són els paràmetres fonamentals que han d'abordar els pressupostos, "i s'ha vist que el diàleg és una manera d'actuar en tot moment". 

Francesc Colomer s'ha mostrat "en gran manera sorprés" amb la proposta de Compromís i Podem d'implantar una taxa turística i ha criticat "el moment inoportú, l'any de la pandèmia, en què el sector turístic ha caigut, ha patit i ha perdut més que ningú". "Caldria esperar un nivell d'empatia per part de tot el món i ací no podem excloure ningú", ha subratllat, en referència a l'anunci fet pels vicepresidents del Consell, Mónica Oltra i Héctor Illueca, que han anunciat que demanaran que es cree aquesta taxa turística a la comissió política que negocia els pressupostos de la Generalitat per a 2022.

També crític s'ha mostrat el president del PPCV, Carlos Mazón, que ha qualificat la proposta de "letal per a la recuperació del turisme". Mazón considera que fer aquest tipus de propostes "és no comprendre la Comunitat Valenciana" i s'ha preguntat "què té a veure" la taxa turística amb l'habitatge social per a joves.

Finalment, el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de la Comunitat Valenciana (Aptur), Miguel Ángel Sotillos, ha qualificat la proposta d’"absolut despropòsit". Sotillos ha advertit que el dany econòmic i de reputació que només l'anunci ja pot causar "és una autèntica barbaritat" i ha argumentat que el sector "ja paga prou impostos".

Per la seua banda, la vicepresidenta primera, Mónica Oltra, ha defés aquest dimecres la proposta de Compromís. "Ningú deixarà d'anar a París, a Brussel·les o a Mallorca per pagar dos euros per nit per allotjament", ha indicat. La vicepresidenta del Consell ha argumentat que aquesta taxa turística ja està vigent en altres ciutats europees.

També et pot interessar

stats