Oltra: “No és Soler qui em diu què he de fer i jo obeïsc com si fora una xiqueta. Soc la vicepresidenta”

La vicepresidenta del Consell defensa uns pressupostos negociats entre totes les forces del Botànic per a “evitar sorpreses” quan els comptes arriben a les Corts

20.09.2021 | Mónica Oltra durant l'entrevista en 'Les notícies del matí'

“No és el conseller Soler qui em diu a mi quina retallada he de fer al pressupost i jo obeïsc com si fora una xiqueta xicoteta. Això no funciona així. Soc la vicepresidenta del Consell i represente una part important del que s’ha de votar”. Així es pronunciava la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, per a justificar en Les notícies del matí la creació d’una comissió per a configurar els comptes de la Generalitat de l'any vinent, com es va anunciar divendres passat. 

“Qui és el conseller Soler? Els pressupostos són del Consell. Es presenten quan hi ha acord i s'han de negociar. No val que el conseller vinga, em done una palmadeta i em diga: "has de llevar més diners". "Això què vol dir?”, afegia la vicepresidenta del govern valencià durant la seua intervenció en À Punt. 

En aquesta línia, la responsable de Polítiques Inclusives ha defensat un disseny conjunt del pressupost al·legant que els comptes públics tiren endavant a les Corts amb el vot de totes les forces del Botànic: “Hem de codecidir un pressupost que votem tots i per a votar una cosa has de conéixer-la”. 

L’any passat, Mónica Oltra es va negar a presentar a les Corts els comptes del seu departament i ja va acusar el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, de modificar les seues partides i restar-li 21 milions d'euros. La decisió va provocar una greu crisi en el Botànic i un enfrontament amb el conseller d'Hisenda i amb Presidència. El desacord va provocar també el malestar en Unides Podem. Finalment, unes hores després, la Conselleria d'Hisenda va presentar al registre de les Corts una "correcció d'errors" dels pressupostos de la vicepresidència i Conselleria d'Igualtat per a 2021. El gabinet que encapçala Vicent Soler explicava que aquestes errades s'havien motivat per "disfuncions" produïdes en l'enregistrament dels comptes que ha elaborat el departament de Mónica Oltra.

En referència al que va ocórrer l’any passat, Oltra s’ha mostrat contundent: “No pot tornar a passar”. La vicepresidenta del Consell afegia durant l’entrevista en Les notícies del matí que, en política, “la dialèctica no és un senyor que ha de decidir per tots” i ha recordat que l’any passat es va assabentar que en els comptes de la Generalitat “hi havia una sèrie de subvencions a dit als ajuntaments en una composició partidista d’eixa llista prou qüestionable” quan el projecte de pressupostos va arribar a les Corts. 

De nou, enguany, el disseny del pressupost ha tornat a despertar tensions al si del Consell. Cal recordar que la vicepresidenta Oltra va suspendre la reunió prevista dijous passat amb el seu company de govern i responsable d’Hisenda, el socialista Vicent Soler, en assabentar-se que aquest també anava a reunir-se, dues hores després, amb el vicepresident segon Héctor Illueca, conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i integrant del Consell per Unides Podem.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha eixit al pas de les declaracions que ha fet la vicepresidenta Oltra només algunes hores després. El cap del Consell s’ha mostrat contundent pel suposat malestar de la vicepresidenta Mónica Oltra per la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2022. “Tots tenim prou responsabilitat per a saber el que és important”, ha dit.

El cap del Consell, preguntat per la comissió política creada per a negociar els comptes públics, ha afegit que el diàleg previ “sempre ha estat” present. Així mateix, Puig considera que les friccions són normals “perquè és lògic i tots els departaments de la Generalitat volen fer més coses”, tot i que els recursos són limitats. Ha remarcat com a positiu qualsevol espai de diàleg. Puig ha admés que sempre hi ha "friccions" a l'hora de dissenyar el pressupost i, en aquest sentit, ha recordat que la Generalitat té recursos limitats i ha de "jerarquitzar bé les prioritats", una cosa que és "competència del conseller d'Hisenda".

Vacunació obligatòria del personal sociosanitari

D’altra banda, i pel que fa a la vacunació obligatòria, la consellera responsable dels centres d’atenció valencians s’ha mostrat partidària que estar vacunat contra la Covid siga un requisit indispensable en certs casos, com el dels professionals d’aquests centres perquè treballen colze a colze amb persones vulnerables. No obstant això, Oltra ha matisat que aquest requisit tan sols es requeriria quan s’haja donat l’oportunitat de vacunar-se a tot el personal, de totes les edats, i qui no estiga vacunat siga per voluntat pròpia. 

Això sí, la vicepresidenta ha aclarit que estaria exempt d’aquest requisit el personal que no es puga vacunar per recomanació mèdica, perquè presente determinades patologies que desaconsellen la seua vacunació.

També et pot interessar

stats