Retrets creuats i confrontació pels impostos i la sanitat en el primer debat autonòmic

Els sis candidats a presidir la Generalitat intercanvien propostes i acusacions en una trobada que constata la divisió entre els blocs d'esquerra i dreta

D'esquerra a dreta: Illueca, Flores, Baldoví, Peris, Mazón i Puig, en l'escenari preparat per la Cadena Ser per al debat
D'esquerra a dreta: Illueca, Flores, Baldoví, Peris, Mazón i Puig, en l'escenari preparat per la Cadena Ser per al debat / Cadena Ser

Els candidats a la Presidència de la Generalitat s'han vist ja les cares en el primer debat de la campanya de les eleccions autonòmiques del 28M. Una cita dialèctica marcada per un encreuament de retrets que ha evidenciat encara més la gran divisió dels blocs d'esquerra i dreta. Les reivindicacions del govern valencià davant l'homòleg espanyol, el finançament o la corrupció han estat entre els principals assumptes que han portat a col·lació els sis participants, encara que els moments d'enfrontament més tens han vingut a propòsit dels impostos i la sanitat.

La trobada l'ha organitzada la Cadena Ser, que ha ajuntat en l'escenari l'actual president i aspirant a revalidar el càrrec del PSPV-PSOE, Ximo Puig; el candidat del PPCV, Carlos Mazón; la de Ciutadans, Mamen Peris; el de Compromís, Joan Baldoví; el de Vox, Carlos Flores; i al vicepresident segon i conseller d'Habitatge Héctor Illueca en representació d'Unides Podem - Esquerra Unida. Una cita que ha coincidit just amb el tret d'eixida de la campanya electoral per a uns comicis autonòmics i municipals que estaran especialment renyits a la Comunitat Valenciana. Els sis candidats han confrontat les seues propostes en diverses àrees davant mig centenar de representants de la política, l'economia i la societat civil.

Puig i Mazón, els dos candidats amb més opcions d'arribar a convertir-se en el cap del Consell de la pròxima legislatura, a partir del 29 de maig, han començat amb arguments clàssics. Si el popular, com a líder de l'oposició, ha fet una esmena a la totalitat a la gestió del socialista, ell treia pit dels assoliments del Botànic, govern tripartit que el PSPV comparteix amb Compromís i Unides Podem.

Mazón ha carregat contra Puig pel que considera una "falta de pla de govern", ha plantejat les eleccions en clau estatal com un plebiscit contra Pedro Sánchez i ha insistit en el missatge que ha llançat els últims dies: els populars són l'única opció viable de "canvi" polític a la Comunitat Valenciana i el territori serà el trampolí que impulsarà el PP nacional, de la mà d'Alberto Núñez Feijóo, per a recuperar la Moncloa. "Tenim l'oportunitat de decidir si el principi del fi del sanchisme és real i si el canvi comença ací", ha proclamat.

L'actual cap del Consell s'ha defensat de les crítiques amb gestió, gestió i gestió. Així, ha apel·lat a la credibilitat de l'electorat i ha insistit que el govern del Botànic ha aconseguit millorar tots els indicadors econòmics i socials en els últims huit anys, malgrat circumstàncies molt complicades com ara la pandèmia o les conseqüències econòmiques derivades la guerra a Ucraïna. "Hem aconseguit que les inversions més importants d'Espanya vinguen a la Comunitat Valenciana", ha remarcat Puig, en referència a la instal·lació de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt.

La discussió ha pujat de to quan han entrat en escena el tema dels impostos i la sanitat. Illueca ha retret a la dreta que es llance a la carrera de les "rebaixes fiscals" i ha posat d'exemple negatiu les polítiques implementades per la popular Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Una crítica que Flores ha aprofitat per a tornar-li-la en contra quan ha acusat el govern del Botànic d'estar en una altra "carrera" per "gastar més cada any i endeutar-se més".

El candidat d'Unides Podem-Esquerra Unida ha defensat que el Botànic ha donat estabilitat i progrés a la Comunitat i s'ha marcat com a objectiu poder reeditar-lo, però amb una correlació de forces que afavorisca més el partit morat i permeta nous avanços, especialment en matèria de vivenda.

Tampoc han faltat les recriminacions a propòsit de la reforma del finançament, estancada des de 2014. El més combatiu en aquest camp ha sigut Baldoví: "No tenen vergonya. Tingueren majoria absoluta de 2011 a 2015, amb el sistema de finançament caducat i no feren res", ha amollat al candidat del PP. El ja exdiputat de la coalició valencianista a Madrid ha assegurat que, si és president de la Generalitat, no li tremolarà la mà a exigir el canvi de model, recorrent, fins i tot, a la via judicial si és necessari. I ha promés que cada vot a Compromís anirà "a millorar la vida dels valencians" i a donar "un nou impuls" al govern del Botànic, perquè siga "més ambiciós, reivindicatiu i valent".

Ciutadans ha tractat de reivindicar-se com a partit decisiu en la política valenciana, a pesar que totes les enquestes auguren que quedaran sense representació en les Corts, i ha disparat contra Puig i Mazón pels casos sota investigació que esguiten els seus partits. Cap dels al·ludits ha volgut entrar en aquestes qüestions i han optat per esquivar-les. La candidata de la formació taronja, Mamen Peris, ha advocat per una Comunitat Valenciana "lliure sense lligams ni extremismes" i ha demanat a la ciutadania que no vaja a votar "amb el nas tapat".

Finalment, des de Vox, Flores ha assenyalat que encara que canvien les cares dels candidats, menys la de Ximo Puig, els problemes es mantenen, i ha apel·lat a tot l'electorat, perquè està convençut que el partit d'ultradreta, que aspira a ser "el primer" en vots, serà decisiu en la determinació del rumb de la Comunitat Valenciana.

El segon debat entre els sis aspirants a la Generalitat tindrà lloc en À Punt Mèdia el pròxim dijous, 25 de maig, a les 22:00 hores i s'emetrà en directe per la televisió. A més, l'equip del departament digital cobrirà l'esdeveniment en les xarxes socials.

També et pot interessar

stats