El PP guanya a la Comunitat Valenciana però el Botànic manté la Generalitat, segons el CIS

El bloc d'esquerres del PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida tindria majoria suficient per a formar un tercer govern, mentre que Vox s'estanca i Ciutadans quedaria fora de les Corts

Intenció de vot en les autonòmiques segons el CIS preelectoral
Intenció de vot en les autonòmiques segons el CIS preelectoral / À Punt NTC

El Partit Popular guanyarà les eleccions autonòmiques del 28 de maig a la Comunitat Valenciana per a penes dos punts sobre el principal rival, però els socis del Botànic tindran majoria suficient en el Parlament per a revalidar el govern de la Generalitat en un tercer mandat liderat pel PSPV. És la principal lectura que deixa l'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada aquest dijous, poques hores abans que comence oficialment la campanya per a uns comicis que es presenten especialment renyits i amb la Comunitat Valenciana com una de les places electorals clau.  

En concret, el baròmetre dona al PP la intenció més elevada de vot amb un 30,7% dels suports, més de deu punts per damunt del resultat obtinguts el 2019. Això li garantirien entre 31 i 36 escons en les Corts, quasi el doble dels que té ara mateix. En segon lloc quedaria el PSPV, que també guanya pes, amb un 29% dels vots i una forqueta de 30 a 34 parlamentaris. Compromís recupera la tercera plaça i podria arrapar fins a dos escons més dels que té ara, 19, gràcies al 18,5%, dels suports recollits. Vox, en canvi, baixaria lleugerament fins al 10,2%, resultat que el manté com a quarta força parlamentària amb entre 8 i 12 escons.

L'enquesta augura que la confluència Unides Podem - Esquerra Unida podrà superar la barrera necessària per a entrar a les Corts i li atorga un 6% del percentatge de vot i entre dos i cinc escons. Finalment, Ciutadans es quedaria fora del Parlament en perdre pràcticament tots els suports aconseguits en l'anterior convocatòria, i es quedaria en poc més del 2% dels vots.

Les dretes no sumen per a governar

A diferència de la majoria de sondejos difosos en les últimes setmanes, el baròmetre del CIS esbossa uns resultats que deixen més marge per al Botànic i molt poques opcions d'un govern conservador. Els dos blocs ideològics existents es mantenen, però amb canvis sobretot a la dreta per la desaparició de Ciutadans. Amb els resultats oferits, l'única possibilitat viable de govern es manté a l'esquerra de l'hemicicle, que aglutina més de la meitat del percentatge de vot. En la forqueta més optimista, els partits del Botànic obtindrien junts fins a 58 escons, sis més dels que tenen en l'actualitat. Això permetria al PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida formar aliança per a un tercer govern progressista en la Generalitat, amb els socialistes de Ximo Puig com a pota principal.

L'absència de Ciutadans a l'hemicicle beneficia sobretot els populars de Carlos Mazón, que pràcticament duplica els suports, però en conjunt debilita la força parlamentària dels dos partits conservadors. Vox, en canvi, s'estanca en percentatge de vot, tot i que aquesta legislatura podria afegir dos nous parlamentaris al grup encapçalat per Carlos Flores, sempre d'acord amb les prediccions de l'institut demoscòpic. En qualsevol cas, PP i Vox sumarien en el millor escenari 48 escons (36 -12), dos menys dels cinquanta necessaris per a assolir la majoria absoluta, cosa que complica les possibilitats d'una hipotètica coalició de dretes en la Generalitat.

Una altra tendència que es dibuixa és l'enfortiment dels dos partits tradicionals, PP i PSPV, que creixen fonamentalment gràcies a la desfeta de Ciutadans. Els socialistes de Ximo Puig, de fet, tenen fins i tot opcions d'avançar al PP i ser els més votats. Podrien guanyar els comicis sempre que es complisquen els auguris més favorables que els atribueix l'enquesta i coincidisquen alhora amb els més modests per als populars.

Amb Joan Baldoví com a candidat, Compromís resisteix el domini del bipartidisme i recupera la tercera plaça que va arrabassar-li Ciutadans el 2019. Fins i tot, si es compleix la predicció més favorable, pot apuntar-se dos parlamentaris més dels dèsset que té ara mateix en les Corts. Unides Podem-Esquerra Unida tindria representació, a pesar que perdria quasi la meitat dels huit parlamentaris d'aquesta última legislatura, entre tres i cinc menys. L'organisme sociològic dona, en tot cas, fins a un punt percentual de marge a la coalició liderada per Héctor Illueca per damunt del llindar del 5%, mínim necessari per a poder entrar en la cambra autonòmica. Finalment, les expectatives electorals de Mamen Peris al capdavant de Ciutadans es queden molt debilitades en aquest sondeig, lluny de la barrera electoral del 5%.

En tot cas, el resultat és encara incert i el factor UP-EU serà determinant per a configurar l'equilibri de forces en el tauler polític. L'enquesta del CIS sobre les eleccions autonòmiques i municipals s'ha elaborat amb una mostra de quasi 22.000 entrevistes fetes entre el 10 i el 16 d'abril a tot Espanya.

Ximo Puig i Joan Baldoví, únics aprovats en valoració ciutadana

El president de la Generalitat i candidat del PSPV-PSOE a revalidar el càrrec, Ximo Puig, i el de Compromís, Joan Baldoví, són els únics líders polítics de la Comunitat Valenciana que obtenen un aprovat en la valoració de la ciutadania en la macroenquesta demoscòpica. 

El socialista aconsegueix la nota mitjana més alta amb un 5,58, seguit de Baldoví, que obté un 5,23. Els segueix el candidat del PPCV, Carlos Mazón, amb una qualificació de 4,76; l'aspirant d’Unides Podem - Esquerra Unida, Héctor Illueca, amb un 4,14 i la representant de Ciutadans, Mamen Peris, que trau un 4,04. La nota més baixa és la del candidat de Vox, Carlos Flores, que es queda en un 3,39.

D'altra banda, segons el CIS, només l'1,1% de la població manifesta no conéixer a Ximo Puig. El candidat de Compromís és desconegut per al 14,9% de l'electorat; seguit de Mazón, al qual el 27,2% de les persones no coneix; Illueca, amb un 35,2%; Carlos Flores, amb un 48,8% i Mamen Peris, amb un 50,4%.

També et pot interessar

stats