Ministres i líders espanyols desembarquen en la campanya valenciana, conscients que els resultats tindran una lectura estatal

Sis ministres i dos líders del PP i de Vox estaran a la Comunitat Valenciana entre aquest dijous i divendres

 

Candidats a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 28 de maig
Candidats a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 28 de maig

La Comunitat Valenciana és una peça clau en les eleccions i això es nota en el desembarcament de polítics que passaran pel nostre territori a fer campanya. Només en les hores prèvies al començament i en les primeres en què oficialment els partits podran demanar el vot, s’espera la visita de sis ministres de les diferents potes de la coalició i dos líders estatals.

Els ministres Nadia Calviño, Fernando Grande-Marlaska, Diana Morant, Irene Montero, Ione Belarra i Alberto Garzón passaran per la Comunitat Valenciana entre aquest dijous i divendres. S’hi afegiran el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el de Vox, Santiago Abascal, que participaran en els actes de campanya que organitzen les seues formacions durant aquestes dues jornades.

La presència destacada de responsables estatals i integrants del govern espanyol posa de manifest que la Comunitat Valenciana és una de les places més importants que estan en joc en els comicis del 28M.

Tot i que les eleccions són autonòmiques i municipals, en el cas de la Comunitat Valenciana els resultats tindran una lectura d'àmbit estatal. Segons han assegurat diversos analistes polítics a Efe, si el PP guanyara el PSOE en percentatge total de vots, la possibilitat d'un tomb en les generals ja no seria un mer vaticini de les enquestes. A més, el resultat global pot evidenciar un altre factor polític: la sostenibilitat d'Unides Podem.

Amb aquest panorama, la victòria o no de Ximo Puig evidenciarà si el PSOE té una reculada. Els sondejos apunten que a la Comunitat Valenciana la diferència vindrà marcada només per uns milers de vots. Fins i tot algunes enquestes no descarten un empat tècnic entre les forces de la dreta i les de l’esquerra, raó per la qual cosa s’augura un escrutini emocionant que, potser, done pas a unes jornades intenses de pactes per a decantar el Parlament valencià cap a la dreta o cap a l'esquerra.

Campanya molt diferent de la del 2019

Les visites anunciades per ara, en què fins i tot entrarà en joc la líder de Sumar la pròxima setmana, per a donar suport a les forces d’esquerra, contrasta amb les autonòmiques del 2019, que en el cas de la Comunitat Valenciana es van avançar i es van celebrar amb les generals, les primeres espases dels partits es van concentrar en el tancament de campanya. Enguany sembla que la presència d’alts càrrecs de les formacions serà ben diferent.

Feijóo serà un dels primers a xafar el nostre territori en les hores prèvies a la campanya. Assisteix aquest divendres a un acte a la Marina de València, amb els candidats a la presidència i a l’Ajuntament de València.

Només unes hores més tard, ja a les portes de la tradicional apegada de cartells, tres ministres es repartiran a les tres províncies: Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, estarà a Mislata a les huit, amb els candidats a la Generalitat i a l'Ajuntament de València, mentre que Marlaska, responsable d’Interior, es desplaçarà a Elx, i Diana Morant, ministra de Ciència, a Castelló.

Després de la visita del seu màxim responsable, els populars celebraran l’inici de campanya a València amb un sopar al qual assistirà el sotssecretari d'acció institucional del PP i també eurodiputat Esteban González Pons, per a donar suport a Mazón i Catalá.

Alacant és la ciutat que ha escollit Compromís per a l'inici de campanya. El seu presidenciable, Joan Baldoví, estarà a la ciutat amb la candidatura municipal i la llista autonòmica, encapçalada per Aitana Mas.

Unides Podem-Esquerra Unida, per la seua banda, celebrarà l'inici de campanya a València amb els simpatitzants i amb el candidat a la Generalitat, Héctor Illueca; la número dos, Rosa Pérez Garijo, i la candidata a l'alcaldia de València, Pilar Lima.

Ciutadans entrarà en la campanya amb un acte, a les huit de la vesprada, en l'Albufera de València, al qual assistiran els candidats al Consell i a l'Ajuntament, Mamen Peris i Fernando Giner, després la vetlada continuarà a València amb els afiliats.

Tres ministres repartits per les tres províncies divendres

Demà divendres, Unides Podem obrirà la campanya estatal amb un míting a València a càrrec de les ministres Irene Montero, titular d’Igualtat; Ione Belarra, responsable de Drets Socials, i Alberto Garzón, ministre de Consum. Montero, a més, tindrà una trobada amb entitats feministes i socials a Castelló de la Plana.

Vox també celebrarà l'acte d'inici de campanya a València amb l'assistència del seu líder, Santiago Abascal, a un míting obert a la plaça de l'Ajuntament aquest divendres de vesprada.

La pròxima setmana el degoteig de responsables nacionals continuarà a la Comunitat Valenciana. S’espera la visita de Pedro Sánchez (PSOE), Alberto Núñez Feijóo (PP) i de Yolanda Díaz (Sumar), encara que no es descarta que se sumen noves visites no confirmades fins ara. 

També et pot interessar

stats