Els candidats es llancen al carrer en l'inici de la campanya electoral més ajustada

Afiliats i portaveus donen el tret d'eixida amb la tradicional apegada de cartells i acostant el seu programa a la ciutadania

Els candidats a la presidència de la Generalitat comencen la campanya amb la pegada de cartell
Els candidats a la presidència de la Generalitat comencen la campanya amb la pegada de cartell / À Punt NTC

Comença oficialment la campanya electoral a les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Quinze dies en els quals els líders i lideresses polítiques acostaran a la ciutadania les seues propostes de canvi tant per a la Generalitat com per als 542 ajuntaments que estan en joc a les urnes. Perquè cada vot compta per a pintar d'un color o d'un altre les institucions valencianes. 

La matinada d’aquest divendres, afiliats i portaveus han eixit als carrers per a fer la tradicional apegada de cartells i difondre totes les apostes sobre sanitat, educació o economia, recollides en els programes electorals. 

En clau autonòmica, arranca hui el compte arrere per a desempatar unes enquestes molt ajustades. L’enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicada dijous vaticina que el govern del Botànic —PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida— mantindria per tercera legislatura consecutiva la Generalitat, encara que la victòria en els comicis seria per al PPCV, que duplicaria els diputats a les Corts respecte del 2019. Cal recordar que només 42.123 paperetes van decantar la balança cap a les esquerres en les últimes eleccions autonòmiques del 2019.

Entre les primeres declaracions que han fet els candidats a la presidència de la Generalitat hi ha hagut una barreja de programes, desitjos i crítiques per als adversaris. 

El PSPV aposta per mantindre el projecte per a tots els valencians 

El president de la Generalitat i candidat socialista a la reelecció, Ximo Puig, ha defensat durant les hores prèvies a l’obertura de campanya que aquestes eleccions són l'oportunitat de mantenir el projecte liderat pels socialistes, que, segons ha dit, és "per a tots els valencians, no per a uns pocs".

"Ací no hi ha sectarisme, hi ha obertura i capacitat de trobada", ha assegurat Puig, durant l'acte d'obertura de la campanya electoral del PSPV-PSOE, celebrat a Mislata (Horta), i en on han participat la vicepresidència del govern Nadia Calviño; la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, i alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa.

El PP es reivindica com l’únic partit capaç de fer el canvi de rumb

El president del PP de la Comunitat Valenciana (PPCV) i candidat a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, ha iniciat a València la campanya electoral que, segons ha dit, "portarà el canvi que mereix la Comunitat Valenciana".

Els populars valencians han començat la campanya electoral, amb un acte en el qual han participat més de 700 persones, entre elles, Carlos Mazón; la candidata a l'alcaldia de València, María José Catalá, i el subsecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons. Mazón ha assegurat que el canvi en la Comunitat "serà una realitat el 28M i començarà a prendre forma el dia 29 amb el programa de govern del PPCV".

"La Comunitat mereix un canvi de rumb. Per això demane a tots els ciutadans el vot per al PPCV, que és l'únic partit capaç d'aconseguir-ho", ha manifestat. Mazón ha recordat que "cada vot compta" i ha animat a "omplir les urnes d'il·lusió i de realitat, de la convicció que es pot fer de la Comunitat Valenciana una terra pròspera i dinàmica".

Ciutadans posa l’accent en la sanitat i els majors i famílies

Ciutadans (Cs) centrarà els eixos de la campanya electoral en "la millora de la sanitat" i en el suport a les persones majors i a les famílies, i sobretot als joves. Així ho ha afirmat la candidata de Cs a la presidència de la Generalitat, Mamen Peris, qui ha realitzat un passeig en una barca per l'Albufera de València, al costat del candidat a l'alcaldia de València, Fernando Giner, i afiliats de la formació liberal, prèviament a l'acte d'inici de campanya.

"Volem posar el focus en el fet que és un lloc emblemàtic que s'està deteriorant per la mala gestió del Botànic i no permetrem que acabe com Doñana", ha afirmat.

Compromís aposta per una campanya de proximitat

Joan Baldoví s’ha mostrat també convençut de les opcions de Compromís. “Serem absolutament decisius per a revalidar la majoria progressista al nostre territori”. Baldoví ha dit que la voluntat de Compromís ha sigut començar la campanya descentralitzant-la. El candidat de Compromís ha explicat que la formació té projectada una campanya de proximitat. “Hem d’aconseguir d’una vegada per totes un finançament just, hem de pegar-li la volta a l’atenció primària i hem de començar a construir vivenda pública”, ha afirmat.

Vox se centra en la seguretat

El candidat de Vox a la presidència de la Generalitat, Carlos Flores, ha explicat en declaracions a À Punt, s’ha mostrat confiat en les possibilitats de la formació. “La seguretat és un valor essencial en qualsevol societat, als nostres carrers però també del nostre futur: comprar una casa o un cotxe o arribar a final de mes. Perquè això es materialitze, cal que la ciutadania vote a un partit que estiga a la nostra cambra de manera decisiva i amb gent preparada i de principis, que no s'oblidarà les promeses de la nit al dia”, ha defensat.

Flores ha afegit que durant els últims mesos Vox ha parlat amb agricultors, pescadors, ramaders, autònoms, comerciants, restauradors i metges, entre d’altres, i ha escoltat “els seus problemes, extraordinàriament greus”. “Vox no ix a guanyar un grapat de vots d'un col·lectiu. Hi ha 99 escons i anem a lluitar pels 99”, ha remarcat.

Unides Podem - Esquerra Unida aposta per continuar transformant la societat

El candidat, Héctor Illueca, ha explicat a À Punt que les 340.000 persones que votaren a Unides Podem en les eleccions “tenen bons motius” per a continuar i ampliar aquest suport. El salari mínim, la llei d’habitatge, la pujada de pensions són alguns temes esgrimits per Illueca, que creu que hi ha marge per a continuar transformant la societat. “Ara és hora de les comunitats autònomes”, ha afegit.

“Crec que la irrupció d’Unides Podem va propiciar el canvi polític l’any 2015 a la Comunitat Valenciana, i després hem sigut claus perquè àrees com ara l’habitatge les polítiques públiques siguen una referència en tot l’Estat”, ha defensat en declaracions a À Punt.

També et pot interessar

stats