Quatre ex alts càrrecs de Camps admeten irregularitats en contractes de la Generalitat amb la Gürtel

Han reconegut davant de l'Audiència Nacional que els fraccionaven per a no convocar concurs i que s'adjudicaven directament a Orange Market

Camps arriba a l'Audiència Nacional dilluns passat
Camps arriba a l'Audiència Nacional dilluns passat / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

Fins a quatre ex alts càrrecs de la Generalitat durant el mandat de l'expresident Francisco Camps han reconegut davant l'Audiència Nacional haver contractat irregularment amb Orange Market, l'empresa de la trama Gürtel a València, mentre ocupaven llocs de responsabilitat en les Conselleries de Cultura i Benestar Social. El tribunal acull aquests dies el juí corresponent a l'última peça de la macrocausa relacionada amb la xarxa corrupta per a aclarir si hi hagué un tracte de favor il·legal cap a l'entramat en l'adjudicació del contracte públic per a muntar l'expositor de la Comunitat Valenciana en l'edició de Fitur del 2009. Entre els 27 acusats del procés està Camps, de qui se sospita que va donar instruccions per a beneficiar les empreses de la Gürtel. La Fiscalia Anticorrupció demana dos anys i mig de presó per a l'expresident en l'última causa judicial que li queda oberta.

Aquest dimecres han continuat les declaracions dels processats, que han tancat prèviament pactes de confessió amb el ministeri públic a canvi d'una reducció de penes, entre els quals estan Silvia Caballer, Vicente Farnós, Enrique Navarro i Carmen Díaz Quintero. Tots quatre han admés davant del tribunal els fets que els imputen: malversació, la falsedat en document públic o fraccionament il·legal de contractes. "Era la manera d'actuar, ara sabem que està malament, però aleshores es feia així", ha afirmat Caballer, aleshores directora general del Llibre.

També han confirmat que Presidència va obrir les portes de l'administració a les empreses de Gürtel perquè les contractaren en l'organització d'esdeveniments. És la mateixa versió que ja han defensat els peixos grossos de la trama, que ja han passat per la sala per a declarar com a acusats: el considerat líder, Francisco Correa; el número 2, Pablo Crespo, i el responsable d'Orange Market i braç de la Gürtel a València, Álvaro Pérez, el Bigotes.

Enrique Navarro, excap de gabinet de la Conselleria de Benestar Social entre 2003 i 2007, ha contat durant el seu torn que aquest departament va adjudicar tres contractes a Orange Market. Aleshores va preguntar a la consellera Alicia de Miguel que per què es feia amb ells l'acte del balanç del final de legislatura "si no aportaven res". "Em va dir que el senyor Álvaro Pérez tenia una amistat important amb Ricardo Costa [exsecretari general del PP de la Comunitat Valenciana] i proximitat amb Francisco Camps", ha assegurat.

Dora Ibars es desvincula de les contractacions

La que fora directora general de Promoció Institucional de la Generalitat, Dora Ibars, ha sigut l'única de les persones que en la sessió d'aquest dimecres s'ha declarat innocent. A preguntes de la Fiscalia, s'ha desvinculat de la contractació de l'expositor de grans esdeveniments de Fitur amb l'argument que ella havia d'encarregar-se de la coordinació, no dels contractes. I ha assegurat que a pesar que era una alt càrrec en l'administració, a penes tractava ni coneixia l'expresident Camps. "La veritat és que l'he conegut més durant aquests dies als corredors que aleshores quan era president. Jo no tenia relació amb ell", ha dit.

Adjudicacions sense concurs i contractes "trossejats"

La jornada, però, ha començat amb la represa del testimoni d'Isabel Jordán, exdirectiva d'Orange Market, que havia quedat inconclús la vespra. Jordán ha apuntalat el relat dels capitosts de la Gürtel i ha remarcat l'amistat entre el Bigotes i Camps com la clau que obria totes les portes de la Generalitat. Durant la declaració ha detallat com era el modus operandi de les relacions de les empreses d'Orange Market amb l'administració valenciana i ha explicat com se'ls va adjudicar l'organització de l'Obert de Tenis, sense concurs, "trossejat" i després que el Bigotes rebera una telefonada de l'exdirigent popular: "Álvaro [Pérez] anava dient que el president ens ho donava tot", ha rememorat l'extreballadora del grup empresarial corrupte, que ha arribat a assenyalar que "feien tripijocs" perquè tot encaixara.

A preguntes també de la fiscal, l'extreballadora d'Orange Market ha explicat que els anys 2005, 2006 i 2007 l'empresa es va encarregar del disseny i muntatge de l'estand valencià de Fitur, i que van començar a planificar-ho mesos abans de la publicació de l'expedient de contractació perquè tenien "informació anticipada i privilegiada". "Li déiem a Ifema que ho faríem nosaltres, com cada any".

Camps: "No té trellat"

Després de protagonitzar diversos incidents, l'expresident Camps ha seguit la sessió d'aquest dimecres sense interrompre cap dels acusats que declaraven. Abans d'entrar a l'Audiència Nacional ha assegurat als mitjans que es troba "perfecte" i que el que es parla dins de la sala "no té trellat". I s'ha agafat a l'argument que l'única persona vinculada amb Orange Market que "treballava de veritat" a València, Cándido Herrero, va dir "clarament" davant del tribunal que no va veure mai el Bigotes amb ell, ni tampoc els va sentir mai parlar per telèfon.

També et pot interessar

stats