La mà dreta del Bigotes reconeix que s'arreglaren contractes per a la Gürtel, però assegura que no va veure mai Camps parlar amb l'empresari

Cándido Herrero, exgerent d'Orange Market, declara en el juí per l'adjudicació de l'expositor de Fitur del 2009 que era Álvaro Pérez mateix qui aconseguia les contractacions de la Generalitat

Camps, amb un llibre a la mà, camina cap a la primera fila de la sala mentre declara Cándido Herrero, exgerent d'Orange Market / À Punt NTC

El juí per l'última peça de la macrocausa Gürtel, que inclou entre els acusats l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, continua a l'Audiència Nacional amb una sessió aquest dimarts que ha començat molt moguda. Una nova picabaralla protagonitzada per l'exmandatari valencià ha obligat el tribunal a seure'l en primera fila per a evitar més incidents i poder "mantindre l'orde de la sala".

La decisió ha sigut després que l'advocat de l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes, —que va declarar com a acusat el dia anterior— ha denunciat que Camps li havia dit "miserable" aprofitant que el fons de l'estança el feia passar més desapercebut, ja que fins ara seia a la setena bancada. Uns qualificatius que el polític ha negat rotundament haver dit. La renyina s'ha resolt amb Camps canviat de lloc. Finalment, ha segut al costat del lletrat que el defensa, en un lateral de la sala i vestit amb toga, un dret que se li reconeix per ser ell també advocat en exercici.

A més de l'expresident de la Generalitat, en el procediment judicial hi ha 26 persones més acusades per presumptes irregularitats en contractes públics adjudicats a la trama Gürtel per al muntatge de l'expositor de Fitur el 2009. La Fiscalia demana dos anys i mig de presó per a Camps per, suposadament, haver donat instruccions perquè es beneficiara la xarxa en la concessió. Després dels testimonis dels considerats peixos grossos de l'entramat corrupte, que han coincidit a implicar directament Camps en els fets sota sospita, han continuat testificant altres dels deu acusats que han tancat pactes de confessió amb la Fiscalia a canvi d'una rebaixa de pena. Si aquest dilluns l'exmandatari va escoltar la declaració del Bigotes amb el llibre Dios y el mundo, del papa Benet XVI a la mà, hui ha seguit la sessió de gaidó, abillat amb les vestidures característiques dels lletrats.

El primer que ha desfilat per la sala ha sigut Cándido Herrero, exgerent d'Orange Market i mà dreta del Bigotes. El també considerat per la investigació judicial número dos de la xarxa corrupta Gürtel a València —l'u era el mateix Álvaro Pérez— ha reconegut que es van manipular contractes menors a favor de l'entramat i ha confirmat el que va declarar el Bigotes la vespra: que era ell qui aconseguia els contractes de l'administració autonòmica per les bones relacions que tenia amb Presidència i, en concret, amb Camps. "Álvaro era dels del parxís, com es diu a la meua terra: en menja una i en compta vint", ha resumit. El Bigotes, de fet, confessava ahir davant del tribunal que Orange Market tenia informació privilegiada abans que l'adjudicaren el projecte.

El que sí que ha negat vehementment Herrero, que actualment té un tercer grau penitenciari, és haver vist "mai" l'expresident valencià a les oficines de la Gürtel. Ni tampoc que es reunira, o ni tan sols parlar, amb el Bigotes. "Jo no vaig parlar mai amb Camps. La relació que tinguera amb Álvaro... Jo no el vaig veure mai ni el vaig sentir parlar amb ell. Pot existir relació, però jo no els vaig veure ni sentir mi", ha assenyalat durant la declaració com a acusat. "Si he de quedar-me a la presó, em quede, però no admet dir coses que no sé", ha respost a les preguntes del ministeri fiscal.

Treballadores afirmen que Camps va prometre faena en la xarxa

La sessió ha prosseguit amb les declaracions de més acusats, que a poc a poc han fet aflorar el pastís. Una de les treballadores, Mónica Magariños, ha assegurat que, efectivament, l'empresa es va instal·lar a València perquè Camps va dir-li al Bigotes que allí tindria faena. També ha apuntat que Francisco Correa i Pablo Crespo, capitostos de la trama Gürtel, pressionaven Álvaro Pérez perquè li demanara faena a l'expresident de la Generalitat.

Poc després ha confirmat aquesta versió Isabel Jordán, que va ser administradora de diverses empreses de la Gürtel. "En les empreses del senyor Correa tothom ho sabia tot. No hi havia res ocult. Tots sabíem que Álvaro se'n anava a València perquè tenia una amistat amb el senyor Camps i perquè ell li ho havia oferit per a tindre oportunitat de treball", ha indicat Jordán.

També et pot interessar

stats