El Bigotes: "Demanava a Paco Camps que m'ajudara i ell m'ajudava"

L'expresident valencià veu una “cerimònia de la confusió i la mentida” en la declaració d'Álvaro Pérez durant el juí per l'expositor de Fitur de 2009 i nega haver mantingut relació amb ell

Álvaro Pérez, 'el Bigotes', aquest dilluns a l'Audiència Nacional / À Punt NTC
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
20 de febrer 2023 - 13:21 Actualitzat: 28 de febrer 2023 - 09:58

L'expresident valencià Francisco Camps torna a estar en el centre de la diana judicial per presumptament, haver beneficiat la trama Gürtel amb contractes públics. Aquest dilluns ha sigut l'home de la xarxa corrupta a València, Álvaro Pérez, el Bigotes, qui ha reafirmat les acusacions que planen sobre l'exmandatari i l'ha assenyalat directament en la declaració que ha fet davant el tribunal de l'Audiència Nacional. És un dels testimonis clau per a aclarir el paper del valencià en els fets i el plat fort de la sessió de hui. Se'l jutja, amb 26 persones més, per la presumpta adjudicació irregular a empreses de l'entramat el muntatge de l'expositor de la Comunitat Valenciana a Fitur l'any 2009.

El juí per l'estand s'ha représ aquest dilluns després d'una pausa de tres setmanes. Pérez, exgerent de l'empresa Orange Market, és un dels deu penedits que ha arribat a un pacte de confessió amb la Fiscalia Anticorrupció junt amb el considerat líder de la trama, Francisco Correa; i del número dos, Pablo Crespo, a canvi d'una rebaixa de penes. En la declaració davant el tribunal ha tornat a insistir que va conéixer Camps a finals de l'any 2003 en un hotel de Madrid i que va ser ell qui va proporcionar-li treballs tant en el Partit Popular com en l'administració valenciana. “Jo li demanava a Paco Camps que m'ajudara i ell m'ajudava”, ha resumit el Bigotes durant el seu torn per a declarar.

Entenc que ara es vulga negar el que és innegable, però hi havia molta gent a València que sabia quina era la meua relació amb Camps Álvaro Pérez 'el Bigotes' - Exresponsable d'Orange Market

En la sala s'han tornat a escoltar les converses que ja es van reproduir en el juí dels trages, que va acabar amb l'absolució del polític popular. L'antany “amiguet de l'ànima” de Camps ja havia sigut assenyalat pels peixos grossos de la Gürtel com la persona que mantenia un contacte més que estret amb l'expresident en les sessions anteriors del juí. Tant Correa, en la declaració de fa tres setmanes, com Crespo, que l'ha represa aquest dilluns, han coincidit que era l'aleshores mandatari valencià qui va introduir el Bigotes en cercles amb altres membres del PP i a l'Administració autonòmica. Crespo, de fet, l'ha batejat com a ''eix bàsic'', mentre que el gerent de la filial valenciana de la trama Gürtel adjudica a l'expresident la posició de ''cap'' i assegura que el va protegir i el va cuidar. “Jo entenc que es vulga negar ara el que és innegable, però hi havia molta gent a València que sabia quina era la meua relació amb el senyor Camps”, ha exposat Pérez al tribunal. Segons ha recapitulat, Orange Market va executar una desena de treballs entre 2004 i 2009 per a la Generalitat. 

L'exresponsable de la branca valenciana de Gürtel, que durant la seua intervenció només ha volgut contestar les preguntes de la Fiscalia i l'advocat defensor, ha repassat com va començar a treballar en les empreses de Correa i com va acabar recalant finalment en territori valencià, per intermediació de Camps, després que Mariano Rajoy agafara el comandament del PP en substitució de José María Aznar. “Em va dir vine-te'n, faràs tots els actes de partit”, afirma que li va dir l'excap del Consell. I per a corroborar l'amistat entre els dos s'ha projectat un vídeo de la boda del Bigotes on el lloa davant dels convidats. “Sempre es preocupa de mi, és collonut com a persona i com a amic. No falla mai i això és l'hòstia”, diu Pérez en la gravació. Li ha arribat a dir al jutge que l'estreta relació que mantenia —a parer seu— amb Camps el va portar a compartir taula amb els pares d'ell. 

Camps: “Em dol profundament que la Fiscalia tracte d'enganyar el tribunal”

El relat d'Álvaro Pérez contradiu la versió que fins ara ha defés el mateix Camps, que nega les il·legalitats i també haver mantingut cap relació amb els membres de la Gürtel, a qui diu no conéixer "de res". A l'eixida del tribunal ha mantingut que "no té relació" amb el Bigotes.

Suposa, més prompte, un nou colp per a ell després dels testimonis que ja causaren a l'expresident gran malestar, especialment el de Correa, amb qui va arribar a encarar-se en acabar la sessió fa tres dilluns. Va acusar-lo de mentir en un enfrontament en què, segons el relat de l'empresari ja condemnat a més de noranta anys en altres causes judicials, també el va insultar fins a l'extrem de dir-li “fill de puta”. Al començament de la sessió el magistrat que presideix el tribunal ha llançat un avís als acusats i ha fet una crida “a la calma i al respecte institucional”, en referència a aquell incident.

Vaig dir-li [a Correa] que no li desitge cap mal, però que per favor no pacte amb la Fiscalia Anticorrupció i faça mal a persones que no hem fet absolutament res Francisco Camps - Expresident de la Generalitat

L'excap del Consell ha arribat a la nova sessió del juí contra ell amb el convenciment que el testimoni del Bigotes seria de nou “una cerimònia de la confusió i la mentida”. “Tornarem a la boda i a la felicitació de Nadal”, ha manifestat als periodistes congregats a les portes de l'Audiència Nacional poc abans que començara la vista. I ha augurat que continuarien escoltant-se declaracions “més grosses i més potents” perquè és “el que haurà demanat la Fiscalia” als processats que han pactat amb el ministeri públic. L'exdirigent autonòmic s'enfronta a dos anys i mig de presó per delictes de prevaricació i frau per, suposadament, haver donat les instruccions perquè s'adjudicara el muntatge de l'expositor a Orange Market. Ell, però, nega les il·legalitats i ha tornat a denunciar la persecució que, segons diu, pateix per part d'Anticorrupció.

Igualment, ha negat haver escridassat Correa fa tres dilluns: “No és cert, no vaig dir això que s'està publicant”, ha assenyalat. Sí que ha reconegut que, en acabar la sessió va enfrontar-se a ell “en un to de veu no elevat, però sí que em va sentir molta gent”. “Vaig dir-li que no li desitge cap mal, però que per favor no pacte amb la Fiscalia Anticorrupció i faça mal a persones que no hem fet absolutament res”, ha subratllat Camps, que de nou ha carregat contra el ministeri públic i els capitostos de la Gürtel per “enganyar” el tribunal i haver-lo implicat directament en els fets. “Em dol profundament que la Fiscalia tracte d'embolicar el tribunal, amb preguntes induïdes”, ha dit, per a subratllar després com de “revelador” li sembla que l'advocat d'Álvaro Pérez “s'haja convertit en el fiscal dos, contra Camps”. “Que paradoxal. En lloc de defensar a Álvaro Pérez, ha defensat l'acord a què segur que ha arribat amb la Fiscalia perquè sols li ha preguntat per Camps i no per totes les coses que ens han portat ací”, ha afegit.

Durant la sessió, la defensa de l'expresident demanat suspendre el juí en vista de les “revelacions” conegudes aquest cap de setmana en una entrevista a l'excomissari José Manuel Villarejo en ABC, on acusa l'exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba de posar “en marxa la Gürtel a través del secretari d'Estat com a operació política”. Petició que el president del tribunal ha rebutjat.

També et pot interessar

stats