Camps seu al banc dels acusats per la seua última causa pendent de la trama Gürtel

El fiscal demana per a l'expresident de la Generalitat amb el Partit Popular dos anys i mig de presó per prevaricació i frau en l'administració

Camps durant el pronunciament d'una conferència el passat 17 de gener
Camps durant el pronunciament d'una conferència el passat 17 de gener / Manuel Bruque (Efe)

L'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, seurà dilluns al banc dels acusats per l'última causa del cas Gürtel que té oberta, relacionada amb la suposada adjudicació irregular del muntatge de l'estand de Fitur l'any 2009, un judici en què al voltant d'una desena d'acusats, inclosos els caps de la xarxa, han pactat amb la Fiscalia.

Quasi catorze anys després de l'esclat del cas, l'Audiència Nacional encara té peces d'aquesta macrocausa per jutjar, com la que comença aquesta setmana. El que va ser president valencià durant huit anys (2003-2011) s'enfronta a una petició de la Fiscalia Anticorrupció de dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i frau.

Serà el seu segon judici per Gürtel —el primer, conegut com el "dels trages" i en el qual va acabar absolt, el va portar a dimitir el 2011— i ho afronta amb "absoluta tranquil·litat", segons va manifestar públicament la passada setmana. A més de recordar que "ja en són nou, les causes que s'han arxivat" contra ell, l'expresident va confessar que li "encantaria tornar una altra vegada a la primera línia de batalla", a la política.

Juntament amb ell jutjaran a més d'una vintena de persones, inclosos diversos ex alts càrrecs del govern valencià i també el considerat cap de la trama, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo, i el responsable de les empreses a València, Álvaro Pérez, "el Bigotes". Tots tres es troben des de fa anys complint diverses condemnes per Gürtel i en aquesta ocasió, com en altres, han reconegut els fets després d'arribar a un acord amb la Fiscalia. En concret, Correa va acceptar una condemna de dos anys i mig de presó.

No són els únics. Al voltant d'una desena d'acusats han admés els fets, com els ex alts càrrecs de la Generalitat Silvia Caballer, Vicente Farnós, Enrique Navarro o Enrique Bort. Però aquest no és el cas de Camps, que manté la seua innocència i que ja va demanar fa mesos al tribunal que no tinguera en compte les confessions d'aquests acusats com un "instrument incriminatori" contra ell.

Al també expresident del PP valencià se l'inculpa de donar instruccions a l'exdirectora general de promoció institucional, Salvadora Ibars, perquè adjudicaren a la filial de Gürtel a València, Orange Market, el muntatge d'un expositor del pavelló de la Comunitat Valenciana per 366.529 euros. La investigació contra ell va sorgir d'un altre judici de Gürtel, quan alguns acusats com "el Bigotes", o l'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, el van apuntar com a responsable d'adjudicacions a aquesta empresa.

Anticorrupció sosté que les empreses de Gürtel es van assentar en la Comunitat Valenciana el 2003 per a "aprofitar les possibilitats de negoci que els va oferir Camps" i "una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes públics". Creuen que, en el cas de Fitur 2009, l'adjudicació es va produir per a "acontentar" la trama per l'"elevat deute acumulat" que tenia Orange Market amb el PP per l'organització d'actes del partit en anys anteriors, i sosté que Álvaro Pérez, responsable de la xarxa al territori, i el comptable de l'empresa, Cándido Herrero, es van concertar amb Camps perquè "disposara el que calguera perquè el contracte" fora per a Orange Market. 

S'inicia d'aquesta manera l'última peça d'aquest cas que queda per jutjar i que ressuscita el record de Gürtel quan falten quatre mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals.

També et pot interessar