Suspés una setmana el juí a Camps per l'expositor de Fitur per problemes d'accés a documentació

L'expresident valencià s'enfronta a una pena de dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per prevaricació administrativa i frau

Camps aten els mitjans de comunicació abans d'entrar en l'Audiència Nacional / Europa Press

L'Audiència Nacional ha acordat ajornar una setmana el juí a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps pel contracte de l'expositor valencià de Fitur el 2009 a Orange Market, una de les empreses de la trama Gürtel. El procediment, que seu 27 persones al banc dels acusats, havia de començar aquest dilluns, però finalment la vista oral s'ha posposat una setmana per una incidència informàtica que ha impedit l'accés a la documentació del cas a algunes parts. Entre d'altres, a l'advocat del mateix Camps. 

"Hem de parar i donar un lapse d'una setmana", ha anunciat el president del tribunal, José Antonio Mora. Segons ha explicat, si es causa "indefensió a alguna part", això "lamentablement" podria donar lloc a una "nul·litat" del procés i fer que el juí haguera de "tornar a començar tres mesos o dos anys després". "Lamentablement, no quedava més remei. És una cosa que ocorre en aquesta classe de processos", ha insistit el jutge davant de les queixes d'alguns dels lletrats pels problemes d'accés a iCloud que han denunciat haver patit. "No és una qüestió d'aquesta setmana. Al llarg d'aquests mesos se'ns ha dit amb reiteració, i no s'ha solucionat del tot", ha explicat Mora sobre la incidència.

Camps s'enfrontava des d'aquest dilluns a una petició de la Fiscalia Anticorrupció de dos anys i sis mesos de presó i deu d'inhabilitació per delictes de prevaricació administrativa i frau, arran de les suposades irregularitats en l'adjudicació del contracte per a l'expositor valencià de l'edició de Fitur 2009. Hi ha sospites que diverses empreses vinculades amb el capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa, reberen tracte de favor per part de l'administració autonòmica. A més de l'expresident, hi ha tres exconsellers entre els acusats: Alicia de Miguel, Luis Rosado i Manuel Cervera. 

Serà el seu segon judici per Gürtel que esguita Camps —el primer, conegut com el "dels trages" i en el qual va acabar absolt, el va portar a dimitir el 2011—. En arribar a la seu de l'Audiència Nacional, l'exmandatari ha tornat a proclamar la seua innocència i s'ha mostrat confiat que el cas acabarà com els altres que l'han portat al banc dels acusats, amb l'absolució. 

Juntament amb ell jutgen el considerat cap de la trama Gürtel, Francisco Correa; el número dos, Pablo Crespo, i el responsable de les empreses a València, Álvaro Pérez 'el Bigotes'. Tots tres es troben des de fa anys complint diverses condemnes per Gürtel i en aquesta ocasió, com en altres, han reconegut els fets després d'arribar a un acord amb la Fiscalia. En concret, Correa va acceptar una condemna de dos anys i mig de presó. No són els únics. Al voltant d'una desena d'acusats han admés els fets, com els ex alts càrrecs de la Generalitat Silvia Caballer, Vicente Farnós, Enrique Navarro o Enrique Bort.

Al també expresident del PP valencià se l'inculpa de donar instruccions a l'exdirectora general de promoció institucional, Salvadora Ibars, perquè adjudicaren a la filial de Gürtel a València, Orange Market, el muntatge d'un expositor del pavelló de la Comunitat Valenciana per 366.529 euros. La investigació contra ell va sorgir d'un altre judici de Gürtel, quan alguns acusats com el Bigotes, o l'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, el van apuntar com a responsable d'adjudicacions a aquesta empresa.

Anticorrupció sosté que les empreses de Gürtel es van assentar a la Comunitat Valenciana el 2003 per a "aprofitar les possibilitats de negoci que els va oferir Camps" i "una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes públics". Creuen que, en el cas de Fitur 2009, l'adjudicació es va produir per a "acontentar" la trama per l'"elevat deute acumulat" que tenia Orange Market amb el PP per l'organització d'actes del partit en anys anteriors. També sosté que Álvaro Pérez, responsable de la xarxa al territori, i el comptable de l'empresa, Cándido Herrero, es van concertar amb Camps perquè "disposara el que calguera perquè el contracte" fora per a Orange Market. 

També et pot interessar

stats