Puig demana la gestió del servei de rodalies i anuncia la tornada de l'atenció sanitària presencial
Al llarg de la seua intervenció, ha remarcat que la Comunitat Valenciana rebrà en els pròxims tres anys més recursos d'Europa que tots els que ha rebut en una dècada i mitja
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns durant la seua primera intervenció en el debat de política general a les Corts, que sol·licitarà al govern central la gestió del servei de rodalies. El president ha defensat que el servei "no funciona ni de bon tros com deuria". I ha remarcat que no funciona des de fa anys. "Sabem que serà un procés de discussió però s'iniciarà abans de finals d'any", ha afegit.
El mal funcionament del servei de rodalies és un tema a resoldre que la mateixa Renfe admet. En 2018, de fet, l'empresa va admetre que totes les seues xarxes de rodalies presentaven uns registres de puntualitat pitjors dels de fa cinc anys, i València era la xarxa que presentava els pitjors registres.
I dins del Botànic, aquesta reivindicació ha arribat principalment des de Compromís. La formació política va denunciar dilluns passat, per mencionar l'últim comunicat, que Renfe havia provocat un "nou dilluns catastròfic" amb la cancel·lació d'11 trens de rodalia entre les 7 i les 12:45 hores, i que la situació és "insostenible".
D'altra banda, ha avançat que aquest dimarts tancaran els centres de vacunació massiva de la Comunitat Valenciana després d'haver complit la seua funció. El president s'ha mostrat satisfet per la bona marxa de la vacunació i ha remarcat que el 87% de la població té la pauta completa.
Puig ha mencionat igualment un projecte integral de l’Albufera dotat amb 600 milions d’euros que té el suport del govern espanyol, la rehabilitació de la xarxa de séquies al Baix Segura, dotada en 129 milions d'euros o la creació d’un bosc metropolità que unirà el Parc Natural del Túria amb l’Albufera a través d'un espai verd de 14 quilòmetres.
Torna l'atenció presencial als centres de salut
Entre les novetats, ha anunciat també que després d'any i mig de pandèmia l'atenció presencial torna a l'atenció primària, "la millor prova de la recuperació sanitària".
Al llarg de la seua intervenció, ha remarcat que la Comunitat Valenciana rebrà en els pròxims tres anys més recursos d'Europa que tots els que ha rebut en una dècada i mitja. El president ha xifrat en 21.200 milions d'euros que arribaran a la Comunitat Valenciana per a contribuir a la seua reconstrucció després de la pandèmia.
Durant el discurs, ha posat en valor algunes iniciatives del Consell: l'eliminació del copagament farmacèutic per a un milió i mig de valencians i s'han incorporat a la sanitat universal milers de persones "abans desprotegides"; 440.000 famílies es beneficien de la xarxa llibres i les beques menjador arriben a 140.000 estudiants; la Sanitat ha sumat 12.000 treballadors i l'educació, 12.500 efectius; la llei de la dependència ha triplicat els seus beneficiaris fins les 115.000 persones o que les llistes d'espera s'han reduït en 32.000 persones
Puig ha iniciat el seu discurs en castellà amb unes paraules de solidaritat amb les Canàries. "Els habitants de La Palma resistiran, els canaris prosperaran", ha conclòs entre aplaudiments. I ja en clau autonòmica, Puig ha iniciat la intervenció parlant de la pandèmia i les seues conseqüències. Pandèmia, ha recordat, que ha costat la vida a 7.778 ciutadans a la Comunitat Valenciana, mig milió de contagiats i moltes dificultats "econòmiques, laborals i emocionals". "És una tragèdia col·lectiva, un dolor que no esperàvem, un drama que no podem normalitzar", ha dit.
El president ha remarcat que després de passar la "pitjor pandèmia de la història", la Comunitat Valenciana té 285.000 valencians més afiliats a la Seguretat Social i suma 3.350 nous treballs cada mes. "Hem recuperat el nivell d'afiliació previ a la pandèmia", ha assegurat, per a afegir que el 2022 es recuperarà el creixement econòmic de 2019. Ha marcat la diferència amb els governs previs i ha dit que ara la Comunitat Valenciana és una terra "digna de crèdit" i no vinculada a la corrupció.
En el debat d'enguany participen tres noves síndiques, les del PP, Ciutadans i Unides Podem, a més de sis diputats no adscrits a la bancada (cinc de Ciutadans i una de Vox). És el primer debat, des que va començar la pandèmia, completament presencial al qual poden assistir els 99 representants autonòmics, i també serà la primera ocasió en què seurà en els bancs blaus de l'hemicicle el nou vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca.