El PSPV reptarà el PP a refermar el pacte contra la violència de gènere a les Corts i en els ajuntaments
Ximo Puig critica el retrocés i "el dany reputacional" de l'acord de govern de PP i Vox, que Diana Morant ha nomenat el "pacte de l'aguilucho" i, en paraules de la ministra, suposa "un divorci dur" de la moderació de Feijóo
El PSPV reptarà el PP a significar-se sobre la violència masclista a les Corts. El president de la Generalitat en funcions i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha anunciat que en la primera acció parlamentària de la nova legislatura, el grup socialista proposarà "renovar, ampliar i enfortir el pacte valencià contra la violència de gènere". Un acord, subscrit pels populars, del qual reneguen els pròxims socis de govern, l'extrema dreta de Vox.
El líder socialista, que veu "l'assassinat de dones per ser dones" com el pitjor problema de la societat, ha anticipat que presentarà la proposta també en tots els ajuntaments. Després de signar el pacte de govern amb el PP, que recull el terme de violència intrafamiliar, el diputat de Vox per València, José María Llanos, va negar l'existència de la violència de gènere.
Per a Puig qüestionar eixa realitat "és lamentable, perniciós, indigne i indecent". També ha criticat amb duresa la referència del president del PP nacional, Alberto Núñez Feijóo, a la condemna per assetjament psicològic a la dona contra el candidat de Vox a la Generalitat, Carlos Flores, que el popular va descriure com un "divorci dur". "Els divorcis tenen la dificultat d'un desamor, però no tenen res a veure amb la violència, no tenen res a veure amb el que va passar ací", l'ha retret el president en funcions.
Ha fet Puig aquestes declaracions en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, en què ha presentat la ministra de Ciència Diana Morant com a cap de llista del PSOE al Congrés per la circumscripció provincial del València el 23J. La ministra, que ha qualificat l'acord de govern a la Generalitat com "el pacte de l'aguilucho (sic)", també ha fet menció a les paraules de president del PP, que en la seua opinió "està patint un divorci molt dur de la seua moderació, d'aquell Feijóo moderat quan va començar com a secretari general del Partit Popular".
En huit hores han intentat arruïnar la reputació construïda en huit anys
Per la seua banda, el cap del Consell en funcions ha denunciat la “contrareforma” de la dreta i la ultradreta després de les eleccions del 28 de maig i ha lamentat el fet que “en huit hores han intentat arruïnar la reputació construïda en huit anys”, per situar la Comunitat Valenciana, novament, en clau de negativitat en els mitjans de comunicació.
Ha criticat el "cinisme" dels populars en la reacció als posicionaments de Vox respecte de la violència masclista i la condemna de Carlos Flores, ja que segons el president, "era conscient de qui era perquè durant dues ocasions li va donar la seua confiança en dos àmbits de responsabilitat". Cal recordar que el número u de Vox al Congrés de València va ser nomenat pel PP en la comissió de Transparència de l'hemicicle valencià i no per la formació d'extrema dreta, que mesos després va anunciar la seua candidatura a la presidència de la Generalitat.
El problema no és l'extrema dreta, sino el PP, que en tants moments ha abraçat eixes idees
"Realment el problema per a la Comunitat Valenciana no és l'extrema dreta, és el Partit Popular, que en tants moments ha abraçat les idees de l'extrema dreta", ha advertit el líder dels socialistes valencians.
Pel que fa a les eleccions generals, ha lamentat "l'absència de debat real sobre els problemes reals" i ha denunciat la "disjuntiva tramposa" en què la dreta situa l'elecció. Segons ha recordat com a "AntiEspanya" es va qualificar "la República que ens va portar democràcia i llibertat, o al president Zapatero, amb la conquesta de drets socials i la derrota del terrorisme". Proposa, tanmateix, una altra dicotomia per al 23J: "mirar als anys 30 del segle passat o al 2030".
Diana Morant: "Aquesta Espanya no és derogable"
"Per què els valencians tenim menys dignitat que els extremenys i han entregat el govern a la primera oportunitat a Vox?" s'ha preguntat al seu torn la ministra Diana Morant, lamentant la velocitat del pacte valencià en comparació a la renúncia de la popular María Guardiola d'acceptar les condicions que li exigia l'extrema dreta per al govern d'Extremadura, de la qual pot derivar una nova convocatòria d'eleccions a l'autonomia. La ministra veu en el pacte valencià "tacticisme i repartiment de cadires" fins i tot a canvi de renunciar als principis bàsics.
Morant ha advertit que només hi ha dues opcions per a les generals: o revalidar el Govern encapçalat per Pedro Sánchez, acompanyat de la vicepresidenta Yolanda Díaz i el seu projecte Sumar o una aliança entre Feijóo i el líder de Vox, Santiago Abascal; una opció, aquesta segona, que assegura està generant "por i estupor" vistos els pactes autonòmics i que ha cridat a frenar a les urnes. En aquest sentit, la número u dels socialistes de la província de València al Congrés ha assenyalat “conculcacions” com l'augment de regadius a Doñana, el protocol per a sentir el batec fetal o la relaxació de controls de tuberculosi bovina a Castella i Lleó.
D'altra banda, ha exigit Feijóo que aclarisca "els sobresous que va reconéixer", en al·lusió al salari del PP que ha dit que percep, i ha posat l'accent en el fet que "cap càrrec del PSOE cobra sobresous: ningú".
També l'ha acusat de practicar "l'oposició més deslleial", per les crítiques al govern a Europa i l'ha demanat aclarir què vol dir amb l'amenaça de "derogar el 'sanchisme'". "Aquesta Espanya no és derogable", ha proclamat la candidata socialista al Congrés, que ha recordat que normatives com la llei de ciència manquen únicament del suport parlamentari de Vox, "un partit que abraça el negacionisme en tots els sentits".