El Botànic veu "inadmissible el negacionisme de la violència masclista” que inclou l’acord de govern de PP i Vox

El diputat electe de Vox, José María Llanos, torna a defendre el concepte “violència intrafamiliar” que apareix en el text conjunt

Jose María Llanos aquest divendres / À Punt NTC

A penes 24 hores després que Vox presentara els punts bàsics del seu projecte de govern autonòmic amb el PP, sense fer menció a la violència masclista —només una referència a la “violència intrafamiliar”—, i sols unes hores després que el número dos d’aquesta formació a la Comunitat Valenciana, José María Llanos, advertira que “la violència masclista no existeix”, el Consell del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), ara en funcions, ha contraatacat amb una declaració institucional que reconeix la violència contra les dones com a violència de gènere i veu “inadmissible el negacionisme de la violència masclista”.

En declaracions a TVE en les Corts, el diputat electe per València de la formació d'ultra dreta, José Maria Llanos, ha assegurat que “la violència intrafamiliar suposa que en les relacions afectives es pot generar violència i si la víctima, moltes més vegades, com és cert, és una dona, estarà més protegida amb penes més dures per part dels governs en els quals estiga Vox”. Segons Llanos, “la violència de gènere no existeix, la violència masclista no existeix”.

Poc després d'aquestes declaracions del número dos de Vox a la Comunitat Valenciana, des del Palau de la Generalitat, el ple aprovava una declaració institucional que reconeixia aquesta violència contra les dones i admetia que “en els últims dies s’han creuat línies roges en la consideració i la resposta al principal problema que té la societat valenciana”, en referència a la violència masclista.

La declaració institucional, que ha llegit la vicepresidenta en funcions Aitana Mas després del ple del Consell, admet que l’acord del futur govern “silencia el fenomen discriminatori de la violència masclista”, una realitat que, com consta en la declaració, deixa “149 dones assassinades a la Comunitat Valenciana en vint anys” i “només en el primer trimestre de l’any, més de 7.000 denúncies per violència de gènere en els jutjats valencians”. Cal recordar que en el document amb els punts bàsics dels plans del govern, fet públic aquest dijous, Vox únicament esmentava “la violència intrafamiliar”.

A més, la declaració institucional del Consell apunta que les negociacions del govern que es constituirà d'ací a uns dies l’ha dirigida “una persona que ha estat condemnada per maltractament a una dona i continua negant l’existència de la violència masclista”, en al·lusió a Carlos Flores, cap de llista de Vox i que ara fa el salt a la política espanyola liderant la llista de les generals per València.

Hem anat construint un marc consensuat de resposta i rebuig del masclisme en totes les seues expressions Declaració institucional del Consell

Respecte al negacionisme de la violència masclista, el Consell assegura que “és la indecència més gran” i “una anomalia insuportable”. “Resulta inadmissible el negacionisme de la violència masclista. Menys encara des de les institucions. Una violència que assassina, que maltracta i que subordina milers de dones cada dia”, reconeix la declaració institucional.

En aquest sentit, afig que “protegir qualsevol víctima és un imperatiu ètic per a una societat decent”. En el document aprovat pel Consell es reconeix que “hem anat construint un marc consensuat de resposta i rebuig del masclisme en totes les seues expressions. Acords polítics, avanços legals i conscienciació ciutadana construïts al llarg de les dues últimes dècades”.

Després de detallar alguns dels avanços normatius per a posar fre a la violència contra les dones, el Consell afirma: “Aquest és el marc que cal protegir i renovar. Aquesta ha de ser la primera aliança política i social. Sense relativitzar el masclisme. Sense banalitzar-lo. Sense integrar les seues idees en les institucions”, diu la declaració aprovada pel Consell. 

També et pot interessar

stats