El PSPV i Compromís carreguen contra el PP de Mazón per ser "hereu" de la corrupció de Zaplana

Els socis del Consell responen responsabilitzant l'oposició per l'herència rebuda i demanen explicacions per les contractacions del Botànic

Barrachina, Muñoz i Baldoví, aquest dimarts en la junta de síndics de les Corts
Barrachina, Muñoz i Baldoví, aquest dimarts en la junta de síndics de les Corts / José Cuéllar (Corts)

El juí a l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana per presumptes irregularitats en l'adjudicació del servei d'inspecció tècnica de vehicles (ITV) i del Pla Eòlic ha sigut la munició principal amb què el PSPV i Compromís, que exerceixen l'oposició parlamentària a les Corts, han atacat el govern autonòmic liderat pel popular Carlos Mazón en la roda de premsa posterior a la junta de síndics. Sobretot tenint en compte que feia a penes uns minuts que els empresaris i germans Cotino han reconegut davant del tribunal que el seu oncle, l'expresident de les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino —ja difunt—, va arreglar la concessió a dit de la contracta per a privatitzar les ITV valencianes a l'empresa familiar Sedesa a canvi de comissions.

Tant el síndic del PSPV, José Muñoz, com el de Compromís, Joan Baldoví, han carregat contra els grups que sustenten l'executiu valencià i han acusat Mazón de ser "hereu polític" de la corrupció de Zaplana que està sota l'escrutini dels tribunals ara mateix amb el sobrenom de cas Erial.

Per al socialista, el juí actualment en marxa suposa "una peça més en el tauler de la corrupció" i "no és qüestió de persones concretes, sinó que és una trama del PP". Així, ha denunciat que "els hereus de Zaplana i Cotino estan al capdavant de les institucions valencianes". De la mateixa manera que ha incidit que Mazón és el "fill polític" de l'expresident valencià, ha afirmat que Cotino va ser "el padrí polític de Catalá" i el seu "gran valedor" per a convertir-se en alcaldessa de Torrent.

Per la seua banda, Baldoví ha instat el PP i Vox perquè donen suport a la proposta de la coalició per a crear una comissió d'investigació a les Corts que indague en el procés de privatització, adjudicació i gestió de les ITV i el presumpte cobrament de comissions il·legals per part de Zaplana que ja han confessat en els tribunals alguns dels investigats en la trama Erial. Així, el portaveu de Compromís ha reptat els dos partits del govern valencià a votar a favor d'aquest ens "si tantes ganes de llums i taquígrafs tenen", i s'ha mostrat confiat que la proposta tirarà avant la setmana que ve.

El PP i Vox han respost amb un contraatac demanant explicacions sobre les empreses de Francis Puig, el germà de l'expresident Puig, que la justícia investiga per presumptes irregularitats en subvencions concedides des de la Generalitat. El síndic popular, Miguel Barrachina, ha dit que des del seu partit mostren "tot" el respecte als juís que versen sobre "etapes passades" i ha demanat a l'oposició que "no tanque els ulls al present". Ací ha aprofitat per a retraure a l'anterior Consell del Botànic que "deixara caducar" uns expedients que haurien permés recuperar més de 170.000 euros que "presumptament van defraudar" Canal Maestrat i Kriol Produccions, dues empreses propietat dels socis en el sector audiovisual de Francis Puig.

Encreuament de retrets per l'incendi de Tàrbena

L'altre gran tema damunt de la taula ha sigut l'incendi declarat a Tàrbena diumenge a causa d'una crema agrícola que es va descontrolar i que ha devorat quasi 700 hectàrees de terreny a la serra del Ferrer, a la Marina. El PSPV i Compromís s'han llançat a criticar el govern valencià acusant-lo de mala gestió i d'"incompetència manifesta". Han avançat que la setmana que ve interpel·laran en la sessió de control a la consellera d'Interior, Elisa Núñez, com a màxima responsable del servei d'emergències. PP i Vox han replicat fent-los de nou el retret de l'herència rebuda, acusant-los d'haver "abandonat completament" les muntanyes i el bosc valencià durant el seu mandat i demanant explicacions per "presumptes irregularitats" en les contractacions del Botànic en el servei de gestió de les emergències.

Avantsala del macrople amb les cinc lleis

La junta de síndics celebrada aquest dimarts a les Corts ha servit per a calfar motors abans del macrople que comença aquest dimecres i en què es prendran en consideració, en bloc, les cinc propostes de llei impulsades pels socis del Consell. Un paquet legislatiu presentat en roda de premsa el 21 de març amb iniciatives sobre concòrdia, llibertat educativa, À Punt, l'Agència Antifrau i Transparència que ha sigut rebutjat completament per l'oposició. La intenció del PP i Vox és que totes reben llum verda del parlament autonòmic abans que acabe l'actual període de sessions el 15 de juny perquè estiguen definitivament aprovades a l'entrada a l'estiu. La reunió dels portaveus dels grups ha fixat les línies mestres de la sessió, que tindrà novetats en la distribució dels temps perquè hi haurà una ampliació dels temps per a totes les formacions. Hi haurà huit minuts per a presentar la norma i quatre per a fixar posició i rèpliques, ha precisat Baldoví a preguntes dels periodistes.

El síndic socialista s'ha referit a la sessió de demà com "el ple de l'absoluta infàmia" i ha remarcat que les cinc proposicions de llei "infames" que es discutiran suposaran "un retrocés per a la democràcia valenciana", que ell ha vinculat amb "l'autopista cap a la corrupció que s'està preparant Carlos Mazón i que hui està sent jutjada en els tribunals en la figura del seu padrí polític", en referència a Zaplana.

També et pot interessar

stats