L'excap de gabinet de Zaplana i els nebots de Cotino admeten l'adjudicació a dit i les comissions de les ITV

Vicente i José Cotino avalen el relat de la Fiscalia i confirmen que pagaren suborns a través de societats a Luxemburg que posaren a nom dels presumptes testaferros de Zaplana

L'excap de gabinet d'Eudardo Zaplana, Juan Francisco Garcia
L'excap de gabinet d'Eudardo Zaplana, Juan Francisco García / À Punt NTC

L'excap de gabinet d'Eduardo Zaplana i cap de la mesa de contractació que va atorgar la concessió de les estacions d'ITV valencianes, Juan Francisco García, ha admés que l'adjudicació estava arreglada a favor de Sedesa, l'empresa de la família de l'expresident de les Corts Juan Cotino, amb coneixement directe de l'expresident de la Generalitat. A més, ha confessat haver acceptat beneficiar-se de les comissions com a titular d'una de les societats de Luxemburg.

"S'elaboraren perquè estiguera en avantatge". "Revisàrem els plecs de condicions del concurs perquè no hi haguera clàusules que impossibilitaren la presentació de Sedesa. [...] Vaig reunir-me en diverses ocasions amb José Vicente Álvarez [el cap econòmic de l'empresa de la família Cotino] per a desbrossar, canalitzar i revisar l'esborrany del procés d'adjudicació", ha explicat García, que ha assegurat que es va fer un procés a mida de la firma familiar de Cotino, llavors director general de la Policia, sense coneixement de la resta de la mesa de contractació.

"No podia haver-hi clàusules que exclogueren la resta, però sí que va haver-hi aspectes que beneficaven Sedesa", ha explicat. Entre aquestes, ha assenyalat un límit a l'oferta econòmica o punts per la implantació en la societat valenciana.

"Cotino em transmet l'interés en presència de Zaplana. Amb ell ho vaig comentar en poques ocasions, fonamentalment després l'adjudicació, quan es va resoldre el concurs", ha assegurat. Ha reconegut que a les acaballes del 1997, mesos després de concretar-se l'adjudicació, Juan Cotino li va comunicar com seria la comissió. "L'oferiment de Cotino es produeix a posteriori. [...] Em transmet que tindríem el 30%", ha assegurat.

Cotino em transmet l'interés en presència de Zaplana Juan Francisco García - Excap de gabinet de l'expresident de la Generalitat

L'operació es va materialitzar el 2005, després que Sedesa revenguera la concessió, una maniobra en què va guanyar 43 milions d'euros. "Vicente Cotino em transmet que, per indicació de son tio Juan, els fons corresponents al 30% de les plusvàlues de l'operació es vehicularien a través de les societats [de Luxemburg] Imison Internacional, que es posarà a nom de [Joaquín] Barceló i Fenix Investment, que estarà al meu, com a últims beneficiaris", ha reconegut.

L'excap de gabinet de Zaplana, el presumpte testaferro de l'expresident (Joaquín Barceló), Vicente Cotino i el gestor econòmic de Sedesa van viatjar a Luxemburg per a formalitzar l'operació. Juan Francisco García assegura que va informar Zaplana el 26 de setembre del 2005, "però que en cap moment va parlar amb ell que els fons foren seus". L'excap de gabinet ha desmentit la declaració en la vista oral del presumpte testaferro del president, Joaquín Barceló, que va dir que va participar en l'operació per indicació de Zaplana, que li havia dit que tenia dos milions a Luxemburg per una operació de García. "Això no és cert. Jo no li he regalat 2,5 milions a Zaplana", ha explicat Juan Francisco García.

"Estic absolutament penedit de determinades actuacions, i reconéixer els fets crec que serveix per a reparar conseqüències que puguen tindre", ha manifestat García, que s'enfronta a la petició de pena més gran, catorze anys de presó, després de la de l'expresident Zaplana, per a qui la Fiscalia demana dènou anys.

Mon tio [Juan Cotino] em va dir que parlara amb [el cap de gabinet de Zaplana] Juan Francisco García per les societats a Luxemburg Vicente Cotino - Imputat en Erial

Abans, els empresaris Vicente i José Cotino han declarat que son tio va aparaular el pagament de comissions a canvi de l'adjudicació a dit de la contracta de privatització les ITV valencianes a l'empresa familiar Sedesa. Primer Vicente i després José han avalat el relat de la Fiscalia Anticorrupció, element nuclear del cas Erial, si bé s'han situat en el paper d'hereus d'una operació il·legal que havia ordit son tio a través d'un entramat de societats. Han reconegut que Juan Cotino, sent director general de la Policia, va viatjar a Luxemburg amb 640.000 euros en metàl·lic per a constituir dues societats fiduciàries, Imison Internacional i Fenix Investment, a fi de pagar les comissions.

L'empresari de Sedesa Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino
L'empresari de Sedesa Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Juan Cotino / À Punt NTC

"El 2001 es constitueix Imison Internacional [a Luxemburg]. I a partir d'ahí em va transmetre que s'havia de tindre [la societat] per a l'acord a què s'havia arribat el 1997 per participacions de les ITV" ha manifestat Vicente Cotino. Ha admés que el 2005 van pagar les comissions amb les plusvàlues que van aconseguir de la venda de les participacions en les societats adjudicatàries, una operació en què van guanyar més de 40 milions. En aquella mateixa maniobra es va transferir la titularitat de les societats en l'estranger per a deslligar-se'n i posar-les a nom dels presumptes testaferros de l'expresident Eduardo Zaplana.

"Vaig preguntar a mon tio amb qui havia de parlar i em va dir que amb Juan Francisco García [el cap de gabinet d'Eduardo Zaplana]. Em va dir que caldria transferir la quantitat a les dues societats. Que Imison internacional s'anava a posar a nom de [Joaquín] Barceló i l'altra, Fenix, al de García", ha explicat Vicente Cotino. Segons ha confirmat, va tindre un paper directe en l'operació, mentre que el seu germà, José, es va limitar a signar.

L'excap del Consell, José Luis Olivas
L'excap del Consell, José Luis Olivas / À Punt NTC

En la sessió també ha declarat José Luis Olivas, expresident de la Generalitat i de Bancaixa, que s'ha desvinculat de qualsevol maniobra per a l'adjudicació del pla eòlic valencià, el gener del 2002. Llavors era vicepresident i Zaplana cap del Consell. "No vaig intervindre en el procés [...]. No coneixia de res les empreses preseleccionades. No sabia ni qui s'havia presentat ni qui havia sigut seleccionat", ha afegit. "Venia tot predeterminat per una resolució anterior", ha assegurat.

No coneixia de res les empreses preseleccionades [en el parc eòlic]. No sabia ni qui s'havia presentat ni qui havia sigut seleccionat José Luis Olivas - Expresident de la Generalitat

Olivas va ser condemnat el 2017 a any i mig de presó per falsificar una factura per a justificar un pagament de 580.000 euros de Sedesa, l'empresa de la família Cotino, una de les adjudicatàries del parc eòlic, per mediar en la venda de les participacions quan era president de Bancaixa, que també participava en la concessió. Ha insistit a justificar l'operació i la factura, malgrat la condemna, que ha explicat en les gestions per a desbloquejar la venda. "El compromís que tenia amb Sedesa eren honoraris d'èxit. Si s'aconseguia vendre pel preu pactat i les plusvàlues, en una operació de 120 milions", ha manifestat. Va mediar a favor d'Iberdrola, però finalment va comprar Endesa, que ja controlava el 55% de la societat.

Però abans de la mediació, ha insistit, no va participar en cap maniobra vinculada a l'adjudicació del parc eòlic. I s'ha remés a un document de la Conselleria d'Economia que segons Olivas certifica que "no vaig fer absolutament res [...]. Amb el meu càrrec ni vaig ni podia intervindre".

Les explicacions del Gasofa, la secretària de Zaplana i Carlos Gutiérrez

Abans d'Olivas han declarat l'empresari i expresident del PP de Benidorm Francisco Pérez López, conegut com a Paco Gasofa i la secretària personal de Zaplana, Mitsuko Henríquez. En la seua intervenció, que s'ha avançat per motius de salut, Pérez López ha intentat justificar, amb certes dificultats, la mediació en la compra d'un viatge de creuer per a Zaplana i uns amics o la participació en l'adquisició d'un iot en què figurava com a cotitular l'expresident i altres amistats. La Fiscalia l'ha arribat a advertir de la contradicció del seu discurs en sala amb la seua declaració en la fase d'instrucció.

Per la seua banda, Mitsuko Henríquez s'ha presentat com una fidel empleada de Zaplana, aliena als seus presumptes tripijocs, que va intervindre a favor de l'expresident i d'amics com Joaquín Barceló a petició d'aquell. "Quan algú volia alguna cosa de Zaplana m'ho enviava a mi [...] faig la gestió de secretària", ha explicat Henríquez.

L'acusada ha negat categòricament l'entrega de dos milions que va declarar l'intermediari uruguaià, Fernando Belhot. "Mai em va donar diners per a Zaplana", ha assegurat.

Al seu despatx, la Guàrdia Civil va confiscar un sobre amb 50.000 euros de l'expresident. Henríquez ha explicat que tenia marge per a traure diners a nom de l'expresident, amb xecs signats per aquest, per a pagar visites al metge i altres necessitats en un moment en què l'excap del Consell tenia la mobilitat reduïda per la leucèmia.

L'últim a declarar ha sigut Carlos Gutiérrez, presumptament vinculat al blanqueig dels suborns. Gutiérrez ho ha negat. Ha indicat que les seues empreses familiars no van ser adjudicatàries "mai" de l'administració valenciana i ha assegurat que tampoc li va donar a Zaplana diners en efectiu.

També et pot interessar

stats