Qui comparteix banc amb Eduardo Zaplana? Els altres catorze processaments

A més de l'expresident de la Generalitat, al banc dels acusats seuen els presumptes integrants d'una xarxa d'amics i col·laboradors

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana arriba a primera sessió del cas Erial sense fer declaracions.
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Aquest dijous s'inicia el juí contra l'exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana. La Fiscalia Anticorrupció reclama per a ell una condemna de dènou anys de presó, com a màxim responsable d'una suposada trama de comissions il·lícites i blanqueig de capitals quan era cap del Consell, que va començar amb la privatització de les ITV valencianes.

El ministeri públic li atribueix els delictes de pertinença a grup criminal, blanqueig, suborn, falsedat i prevaricació (aquests tres últims en les seues modalitats continuades).

Al seu costat, s'asseuran al banc dels acusats els presumptes integrants d'una xarxa d'amics i col·laboradors que haurien participat en l'organització:

Joaquín Miguel Barceló Llorens, àlies 'Pachano'

És amic de Zaplana i va ocupar diversos alts càrrecs en organismes de la Generalitat, relacionats amb la gestió turística. A més, va ser membre del consell d'administració de Terra Mítica. Segons el parer de l'UCO i del fiscal és, juntament amb Francisco Grau Jornet, el testaferro més important d'Eduardo Zaplana, perquè el seu nom apareix en els comptes a l'estranger i societats receptores de comissions i suborns.

El fiscal demana per a ell una condemna de huit anys de presó per pertinença a grup criminal i blanqueig.

Francisco Grau Jornet

Advocat, assessor fiscal i professor d'Economia en la Universitat d'Alacant, que va ser suspés del càrrec. Igualment, se li atribueix participació essencial en l'estructura societària dissenyada per al retorn de fons il·lícits. Igual que Barceló i Zaplana, va passar prop de nou mesos en presó preventiva.

El fiscal demana per a ell una condemna de huit anys de presó per pertinença a grup criminal i blanqueig.

Juan Francisco García Gómez

Va ser director del gabinet de Presidència de 1995 a 1999 i va ostentar diversos càrrecs en l'administració autonòmica i empreses instrumentals. Va participar en la mesa de contractació de les adjudicacions de les ITV "conforme als pactes subscrits entre Zaplana i els Cotino".

Una vegada Zaplana abandonà la presidència de la Comunitat Valenciana i el van nomenar ministre, García Gómez "li va demanar que li proporcionaren un treball estable", segons els investigadors, que va aconseguir: va ser nomenat conseller d'Autopistas Aumar i després en Abertis Infraestructuras entre 2003 i 2011, amb un sou total de 558.438 euros.

El fiscal demana una condemna de catorze anys de presó per blanqueig, suborn, falsedat i prevaricació.

Mitsouko Florida Henríquez Alcántara

Secretària personal de Zaplana. L'UCO li atribueix un paper clau com a transmissora d'instruccions entre l'exministre i els seus testaferros, però també participant activament en operacions immobiliàries, on el beneficiari real sempre era el seu cap i amb coneixement de l'entramat empresarial.

El fiscal demana per a ella una condemna de huit anys de presó per pertinença a grup criminal i blanqueig.

José Luis Olivas Martínez

Expresident de la Generalitat Valenciana entre juliol del 2002 (quan Zaplana va ser nomenat ministre) i juny del 2003. També va ser president del Banc de València i vicepresident de Bankia. Durant el seu mandat es van adjudicar els parcs eòlics valencians. Tant ell com Vicente Cotino van ser condemnats a un any i mig de presó, després que Olivas li emetera a Cotino una factura falsa per 580.000 euros per assessorar-lo en la venda de les seues participacions en projectes eòlics a Endesa (per més de 39 milions d'euros).

Els investigadors sospiten que el pagament va poder ser, en realitat, un suborn per l'adjudicació. Està processat per suborn i prevaricació, i el fiscal demana per a ell sis anys de presó.

Vicente i José Cotino Escrivá

Empresaris i nebots de l'exvicepresident del Consell, expresident de les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino. La Guàrdia Civil atribueix al seu difunt oncle la constitució, el 2001, quan ocupava el més alt càrrec en la Policia, de les societats Imison Internacional i Fénix Investments, a través de les quals es van canalitzar els suborns per a les adjudicacions de les ITV.

Beatriz Paesa, neboda de l'espia Francisco Paesa, va confessar que Juan Cotino li va entregar 640.000 euros en metàl·lic a Luxemburg. La venda de les participacions de les empreses adjudicatàries de les ITV i els parcs eòlics va reportar al grup Sedesa, del clan Cotino, 86,5 milions d'euros.

Se'ls acusa de blanqueig, suborn i falsedat i s'enfronten a una possible condemna de catorze anys de presó.

Saturnino Suanzes Fernández

Advocat, a més de germà de l'exdiputada del PP i amiga de Zaplana, Elvira Suanzes. Els investigadors el situen com a intermediari dels diversos testaferros de Zaplana en el moviment de fons opacs.

El fiscal demana cinc anys per blanqueig.

Francisco Pérez López, àlies 'el Gasofa'

Empresari, propietari d'estacions de servei i amic de Zaplana i Barceló. Va ser adjudicatari d'una parcel·la al voltant de Terra Mítica. Suposadament, va ajudar a ocultar l'origen il·lícit dels diners a través d'operacions de compravenda d'embarcacions.

Acusat de blanqueig i falsedat, s'enfronta a una petició de set anys.

Pedro Romero Aguilar

Empresari i experruquer de Zaplana i José María Aznar. Segons el fiscal, es va prestar a ajudar-lo ocultant part dels seus béns mitjançant la subscripció de dues cartes fiduciàries que guardava Francisco Grau. En aquests documents s'exposa que una mercantil (que se suposa propietat de Zaplana) era partícip en societats immobiliàries que van ser adjudicatàries de finques annexes a Terra Mítica (i en les quals es va construir el complex hoteler Asia Gardens) quan Gema Amor, vinculada professionalment amb Zaplana, era directora general del parc.

El fiscal demana cinc anys per blanqueig.

Robert Bataouche Pérez

Empresari i amic de Barceló i Zaplana. Segons el fiscal, Bataouche va col·laborar amb l'exministre per a comprar dos àtics a Altea per 1,2 milions d'euros, que realment s'anaven a escripturar per 812.000 euros. Les finques van ser embargades i l'acusat va entregar a la justícia els diners que se li van donar a compte (394.400 euros).

El fiscal demana cinc anys per blanqueig.

Ángel Salas Gallardo

Empresari i amic de Barceló. Se li atribueix la participació en operacions immobiliàries relacionades amb la trama corrupta i d'haver col·laborat en el blanqueig de capitals.

El fiscal demana cnc anys per blanqueig.

Elvira Suanzes Fernández

Exdiputada autonòmica amb el PP i amiga de Zaplana, l'UCO li atribueix responsabilitats en suposats processos de blanqueig de capitals. És germana de l'advocat Saturnino Suanzes, també processat.

El fiscal demana cinc anys per blanqueig.

Carlos Gutiérrez Mondedéu

Empresari, propietari de la societat Alquiler y Inversión Ibiza SL, que suposadament va pagar les embarcacions de què va gaudir Eduardo Zaplana els estius del 2007 al 2010, i desplaçaments en avioneta privada, ajudant així al "gaudi dels béns il·lícits" obtinguts per Zaplana, Barceló i Francisco Pérez. Al "financer" Francisco Grau se li va intervindre un document en el qual Gutiérrez assenyala que els genuïns propietaris d'una embarcació al seu nom eren Barceló i Francisco López.

El fiscal demana cinc anys per blanqueig.

També et pot interessar

stats