PP i Vox xafen l'accelerador per a aprovar les cinc noves lleis abans de l'estiu

Les iniciatives legislatives s'abordaran en bloc en el pròxim ple de les Corts entre crítiques de l'oposició contra els socis del Consell per a esquivar el debat parlamentari

Barrachina (d'esquenes) conversa amb altres diputats del PP en la junta de síndics
Barrachina (d'esquena) conversa amb altres diputats del PP en la junta de síndics / José Cuéllar (Corts)

Les cinc lleis promogudes en les Corts pel PP i Vox s'abordaran en bloc en el pròxim ple la setmana que ve. Ambdós partits, socis també en el govern valencià, han xafat l'accelerador amb l'objectiu que la bateria legal presentada el 21 de març sobre concòrdia, llibertat educativa, À Punt, l'Agència Antifrau i transparència reben llum verda del parlament abans que acabe l'actual període de sessions el 15 de juny. La idea és entrar en l'estiu amb les noves lleis ja aprovades de manera definitiva, enmig de les crítiques de l'oposició, que acusa PP i Vox de voler esquivar el debat parlamentari. Algunes iniciatives han alçat molta polèmica perquè plantegen suprimir l'actual marc legal sobre el valencià en les escoles i derogar la regulació sobre memòria democràtica dissenyada per l'anterior Botànic. El govern espanyol ja ha advertit que recorrerà davant del Tribunal Constitucional aquesta última i les portarà també a instàncies supranacionals si cal.

La junta de síndics d'aquest dimecres ha suposat el primer pas per a la tramitació de les cinc futures lleis, ja que ha fixat el calendari i l'orde del dia per a les sessions previstes la pròxima setmana. En la roda de premsa posterior a la trobada, PSPV i Compromís han retret les formes dels socis del Consell perquè veuen un retrocés democràtic i social en la manera de procedir. Ambdues formacions ja han anunciat que presentaran esmenes a la totalitat de totes elles per a tractar de tombar-les i els socialistes han precisat, a més, que demanaran informes a "totes les entitats afectades" i que acompanyaran les esmenes amb un text alternatiu. Davant del rebuig de l'oposició, els dos partits impulsors del paquet normatiu els han animat a "esmenar" en lloc de "desfogar-se" i "anunciar querelles i demandes" en instàncies europees i internacionals.

Des del Partit Popular insisteixen que la intenció és arribar a acords amb tots els grups parlamentaris perquè les lleis tiren avant i recorden que el govern del Botànic va aprovar-ne 36 amb el mateix procediment que se seguirà per a aquestes cinc. El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha destacat la importància de la proposició de llei sobre llibertat educativa perquè veu fonamental que les famílies "trien lliurement la llengua en què escolaritzen els fills". I ha insistit que volen que les normes isquen amb consens: "Si alguna cosa no els agrada, corregisquen i esmenen", ha instat a l'oposició.

Per la seua banda, el portaveu de Vox, José María Llanos, ha remarcat que el que persegueixen amb la bateria legal proposada junt amb el PP és "netejar la política valenciana de tot sectarisme". En concret, busquen "menys despesa, més control pressupostari i fomentar la llibertat dels pares i les famílies", així com "plantejar una reducció d'agències i organismes completament innecessaris en els quals es gasta els diners dels valencians".

El que per al PP és un "impuls normatiu", per a l'oposició suposa una "cortina de fum" per amagar l'actualitat política, marcada per l'inici del juí contra l'expresident valencià Eduardo Zaplana per presumptes irregularitats en l'adjudicació del pla eòlic i les ITV. Tant el síndic del PSPV, José Muñoz, com el de Compromís, Joan Baldoví, han coincidit a destacar "tics del vell PP que hui mateix és jutjat" —en referència a Zaplana— en la presentació de les noves lleis.

Muñoz ha avisat els socialistes intentaran "frenar per tots els mitjans la involució democràtica" que considera que suposen les iniciatives legals i ha indicat que ho faran des de "les institucions europees, espanyoles i amb informes a la mà de diferents organismes". El socialista resumeix les noves lleis com el "manual del zaplanisme" i creu que suposen comprar el "marc ideològic i executiu" d'aquesta manera de governar, amb l'"eliminació de la independència d'À Punt i la modificació de la llei de transparència", o la "limitació i control polític d'Antifrau". A més, s'afig el fet que volen "eliminar el valencià de les aules" i una "aberrant llei de defensa del franquisme", en referència a la futura llei de concòrdia. Per tot això, ha acusat el PP i Vox de voler aprovar les cinc normes "per la porta de darrere" sense informes d'institucions, cosa que "empitjora la qualitat democràtica de la política valenciana". "Ara és important trencar l'estratègia de la dreta i l'extrema dreta, volen que açò passe de pressa i de puntetes", ha manifestat.

Per part de Compromís, Joan Baldoví ha censurat el fet que el PP no ha permés ampliar el termini de participació ciutadana en les lleis, cosa que considera "inexplicable". I els ha acusat de voler passar el "rotovàtor de la majoria per damunt de la cortesia parlamentària". També ha criticat "la pressa que han demostrat hui el PP i Vox" i ha agregat que tenen decidit presentar esmenes a la totalitat a totes les lleis, però que encara no han decidit en quin sentit aniran les esmenes parcials.

També et pot interessar

stats