El PSOE tira avant la reforma de la llei del "només sí és sí" amb el suport del PP i el vot en contra d'UP

Unides Podem i els socis de la coalició han votat en contra de la modificació, que els populars han celebrat com una "derogació" de la norma impulsada per Irene Montero

La secretària general de Podem, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat Irene Montero, després de la votació, amb els aplaudiments de la bancada popular
La secretària general de Podem, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat Irene Montero, després de la votació, amb els aplaudiments de la bancada popular / Zipi Aragón (Efe)

La reforma de la llei del "només sí és sí" plantejada pel PSOE ha tirat avant al Congrés amb el suport del PP i l'oposició dels socis d'investidura i d'Unides Podem, la formació impulsora de la norma.

Amb 233 vots a favor, 59 en contra i 4 abstencions, la reforma de la Llei de garantia integral de llibertat sexual fa un pas més en el seu tràmit parlamentari amb el beneplàcit del principal partit de l'oposició, que ha celebrat el resultat com una "derogació" de la llei, una norma nuclear en la gestió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

A més del PSOE i el PP, la reforma ha comptat amb el suport de Cs, PNB, CC, UPN i PdeCat i el vot en contra de la major part del bloc progressista, inclosos Unides Podem, ERC i EH-Bildu. Per primera vegada la formació morada ha votat de forma separada la correcció d'una norma impulsada des del mateix executiu. Vox no ha participat en la votació i Junts per Catalunya (JxCat) s'ha abstingut.

El nou text modifica la forqueta de penes per a l'agressió sexual amb violència i intimidació, i eleva el càstig amb fins a dos anys de presó respecte del text original i actualment en vigor. Així, amb la nova redacció, la pena de quatre a dotze anys per a les agressions amb penetració (violació) passa d'una forqueta de 6 a 12 anys quan la violació inclou violència i intimidació.

Durant la votació, els socis del govern han retret al PSOE l'alineació amb el PP per a tirar avant la reforma, en comptes de pactar amb la postura que han compartit la resta de formacions. Consideren que la reforma desplaça del centre de la llei el consentiment, l'aportació més significativa de la norma original. Els socialistes, s'han defensat apel·lant al seu treball per a legislar per a "la majoria" i com un "exercici de responsabilitat".

"El missatge és que els suports vàlids per a defensar els drets de l'habitatge no valen per a protegir els drets de les dones, justs aquells que la dreta i l'extrema dreta posen en el centre dels seus atacs, ací és on vostés pacten amb el PP" ha retret la ministra d'Igualtat Irene Montero als socialistes. "El PSOE no modifica ni una coma de la definició del consentiment (...) Lamente haver vist a alguns grups parlamentaris més centrats en els seus relats que en construir una bona llei", l'ha respost la secretària d'Igualtat Andrea Fernández.

Una votació sense Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha participat en la sessió, una absència que el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo ha atribuït al fet de no poder "suportar la vergonya" de veure "trencat el govern".

El portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, ha criticat els aplaudiments de la bancada popular després de la votació que ha interpretat com una "una escenografia barata" del PP per a magnificar les discrepàncies en la coalició de govern perquè "li importa poc la llei".

Patxi López critica "l'escenografia" del PP

López ha defensat que el seu partit ha fet "el que calia fer" per a "canviar el perjudicial de la llei", però "mantenint la seua essència". Han sigut "qüestions tècniques" que "no canvien absolutament res", una "espècie de fe d'errates" ha manifestat el portaveu socialista sobre la modificació de la norma, a l'empara de la qual s'han dictat rebaixes de penes en aplicació del principi de retroactivitat favorable.

Preguntat pels mitjans de comunicació sobre una possible ruptura amb els socis de Govern, Patxi López ha recordat que "hi ha hagut 206 acords i un desacord" en la coalició, que considera que "tirarà avant". I ha destacat que si bé en aquest cas "ha sigut molt cridaner i hi ha hagut molta escenografia", "la llei és i continua sent una molt bona llei".

Rebaixes de pena a un miler d'agressors sexuals

La Llei de garantia de la llibertat sexual va entrar en vigor l'octubre passat. Des d'eixe moment, 48 de les 50 audiències provincials d'Espanya han rebaixat condemnes a agressors sexuals. En els primers sis mesos de vigència de la norma, 986 agressors sexuals s'han beneficiat d'una rebaixa de pena (segons la interpretació dels òrgans judicials derivada de la unificació entre els delictes d'abús i agressió sexual) que en 105 casos ha permés l'excarceració. Per comunitats autònomes, Andalusia, la Comunitat Valenciana i Madrid han liderat les rebaixes de penes, sent Àvila l'única província a tot Espanya que no ha revisat a la baixa cap condemna, segons dades del Consell General del Poder Judicial.

També et pot interessar

stats