Sánchez demana perdó a les víctimes de la llei del "només sí és sí" pels efectes no desitjats

La reforma de la llei encara una setmana clau, sense acord de govern, amb la votació de la reforma del PSOE prevista per a dijous

Pedro Sánchez, aquest dissabte a Bilbao
Pedro Sánchez, aquest dissabte a Bilbao / Luis Tejido (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat perdó a les víctimes per "els efectes no desitjats" de la llei del "només sí és sí", després de la rebaixa de penes a un miler de condemnats i la posada en llibertat d'un centenar d'agressors sexuals, situació a la qual, segons ha assegurat, es posarà "una solució".

Sánchez ha declarat aquest dissabte a Bilbao a mitjans del grup Vocento que "cap diputat, fins i tot els que han votat en contra d'aquesta llei, està a favor de rebaixar les penes. Per tant, demane perdó a les víctimes i posarem una solució a aquests efectes no desitjats".

Una setmana clau per al futur de la llei

La llei del "només sí és sí" encara una setmana clau sense acord entre els socis de govern i amb la votació de la reforma proposada pel PSOE prevista per a dijous, tràmit al qual s'enfrontarà després de passar per la Comissió d'Igualtat del Congrés per a debatre si s'inclouen en el text les esmenes dels diferents grups polítics.

El 6 de febrer passat, els socialistes van decidir registrar en solitari una proposta per a modificar la Llei de garantia integral de la llibertat sexual després de no aconseguir un pacte amb els socis d’Unides Podem per a tractar de solucionar els efectes no desitjats de la norma, l'aplicació de la qual ha comportat la revisió a la baixa de penes i l'excarceració d'alguns agressors sexuals.

La proposta de reforma va ser admesa a tràmit gràcies al vot favorable del PP i malgrat el rebuig d'Unides Podem, que considera que el plantejament del PSOE desplaça el consentiment del centre de la llei.

En les seues esmenes, Unides Podem proposa que la violència i intimidació siguen circumstàncies agreujants, i que l'agressió sexual es definisca únicament sobre la base de la falta de consentiment. 

Aquest plantejament és molt similar a les esmenes d'ERC i Bildu, que defenen retirar els termes de violència i intimidació com a centrals en el tipus penal d'agressió sexual, agregant l'element d'anul·lació de la voluntat de la víctima per a no "desplaçar el consentiment com l'element definidor entre una relació sexual consentida i una agressió sexual".

Si les posicions dels socis de govern continuen sense moure's, el PSOE haurà de tirar avant la reforma amb el suport del PP, una fotografia que critica Podem, que demana als socialistes reflexionar i arribar a un acord amb les forces progressistes.

També et pot interessar

stats