El Congrés inicia la reforma de la llei del "només sí és sí" enmig de la divisió del govern de coalició

La proposta ha tingut el suport de 231 vots a favor, 56 en contra i 58 abstencions

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, després de la sessió del ple del Congrés dels Diputats, aquest dimarts a Madrid
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, després de la sessió del ple del Congrés dels Diputats, aquest dimarts a Madrid / Mariscal (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de març 2023 - 13:51 Actualitzat: 08 de març 2023 - 12:41

El PSOE ha aconseguit que el Congrés dels Diputats aprove la votació sobre la presa en consideració de la reforma presentada pel PSOE per a la llei del "només sí que és sí". El Congrés ho ha aprovat poc abans de les 21:20 hores d'aquest dimarts per 231 vots a favor (de 345 que han votat), 56 en contra i 58 abstencions.

Al costat del PSOE i al PP, han votat sí els parlamentaris de Ciutadans, el PNB, el PDeCat, Coalició Canària i PRC, a més d'altres diputats del grup mixt. En el no s'han situat, a més d'Unides Podem, ERC, EH Bildu, BNG i la CUP. Vox ha optat per l'abstenció, igual que formacions com a Més País, Compromís i JxCat.

El cap de l'executiu, Pedro Sánchez, no ha acudit aquest dimarts al ple i els ministres presents en la bancada blava del govern han evidenciat el vot dividit, amb les ministres d'Hisenda, María Jesús Montero, i de Justícia, Pilar Llop —el departament de la qual va dissenyar la reforma—, al costat del sí; i el no de la vicepresidenta Yolanda Díaz i la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Just abans de la votació, Díaz i Irene Montero s'han reunit fora de l'hemicicle, juntament amb el secretari general del PCE, Enrique Santiago.

Després de la votació, el coportaveu estatal de Podem, Pablo Fernández, ha titllat d'"infàmia" que el PSOE haja tirat avant amb el PP la presa en consideració de la seua reforma de la llei del "només sí és sí" al Congrés, a escasses hores de la celebració del 8M. "Es consuma la infàmia. El PSOE vota de la mà del PP per a tornar al Codi Penal de La Manada, a la qual cosa ha ajudat l'abstenció de Vox", ha llançat en Twitter després del debat en el ple del Congrés, en to crític amb el seu soci de coalició.

Abans de la votació, el PSOE i Unides Podem han mantingut un dur debat aquest dimarts al Congrés dels Diputats amb motiu de la reforma de la llei del "només sí és sí". La responsable d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha defensat en el ple la reforma de la llei i s'ha dirigit de manera expressa als seus socis d'Unides Podem: "estem cansades de les seues perorates. Deixen la hipèrbole i parlem de solucions, és el més madur i seriós. Quan es tracta de qüestions de tanta rellevància no importa l'amb qui, sinó per a qui", ha manifestat des de la tribuna de l'hemicicle, on en la bancada blava només seuen les ministres d'Igualtat, Irene Montero, i la de Drets Socials, Ione Belarra.

La responsable socialista ha reiterat la decisió: "El PSOE assumeix la responsabilitat de modificar aquesta llei; no està funcionant adequadament i, per tant, cal modificar-la, cal ser conseqüents, cal ser responsables", ha manifestat.

Per la seua banda, Unides Podem ha ratificat en el ple del Congrés el seu rebuig a la reforma socialista i ha cridat a totes les feministes a "inundar" aquest 8 de març els carrers i les places per a "dir-los alt i clar als feixistes", que no permetran que se'ls arrabassen els seus drets. Per a la formació, els qui voten a favor de la reforma els diuen a les dones que són "ciutadans de segona, que defensar els seus drets val menys que aguantar l'envestida de la dreta".

Una vegada presa en consideració, la proposició de llei s'enviarà a comissió i s'obrirà un termini perquè els grups parlamentaris puguen presentar esmenes de totalitat, que requeriran la presentació d'un text alternatiu, i a l'articulat.

Això sí, el PSOE ja va demanar que tota la tramitació es faça pel procediment d'urgència, la qual cosa suposa reduir tots els terminis a la meitat.

També et pot interessar

stats