La llei del "només sí és sí" esquinça la coalició de govern la vespra de la votació

Acusacions creuades entre els socis: PSOE reclama unitat en la reforma per a impedir noves reduccions de condemnes a violadors i Unides Podem els retrau la "vergonya" de votar amb PP i Vox

El president del govern, Pedro Sánchez, al costat de les ministres Irene Montero i Ione Belarra, d'Unides Podem, en una imatge d'arxiujo)
El president del govern, Pedro Sánchez, al costat de les ministres Irene Montero i Ione Belarra, d'Unides Podem, en una imatge d'arxiu) / Emilio Naranjo (Efe)

Quan queden 24 hores perquè el Congrés debata i vote la reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda popularment com del "només sí és sí", la fractura en el govern estatal de coalició és més evident que mai. Llevat de sorpresa d'última hora, Unides Podem votarà en contra de la proposició del soci, el PSOE, i aquest, paradoxalment, sumara als seus vots els de PP i Vox. Els socis parlamentaris habituals, entre els quals està Compromís, volen esprémer les hores que queden per a intentar tancar un acord que evite un 8M, Dia Internacional de les Dones, marcat per la divisió total.

Les hores prèvies a la votació estan marcades pels retrets creuats entre les dues branques de l'executiu. Aquest dilluns, la formació liderada per Ione Belarra ha fet "una última crida" als socialistes perquè "recapaciten" i eviten dimarts en el Congrés la "foto de la vergonya" quan defensen la mateixa postura que la dreta de PP i Vox, que s'han oposat "sistemàticament" a qualsevol avanç dels drets de les dones: "És inconcebible que els seus vots s'unisquen als del senyor Abascal i la senyora Ayuso", ha criticat Alejandra Jacinto, una de les portaveus de Podem.

El partit morat ja dona per fet que la reforma impulsada pel PSOE tirarà avant amb els suports de PP, Vox, Ciutadans, PNB i PdCat. Però, malgrat la profunda bretxa que la llei ha obert dins de la coalició, descarten que hi haja cap risc de trencament, igual que va fer el mateix Pedro Sánchez el dissabte, perquè hi ha una agenda d'avanços que comparteixen ambdós socis: "És molt greu i encara que hi hauria moltes veus que s'alegrarien que el govern de coalició es trencara, es mantindrà", ha subratllat Jacinto.

Davant les crítiques, la pota majoritària del govern reivindica el feminisme de Sánchez: "El més important és que tenim un president feminista. I és el que està impulsant avanços que ens beneficien a tots", ha subratllat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. En la mateixa línia ha parlat la portaveu de l'executiu, la socialista Isabel Rodríguez, qui a cridat a Unides Podem a la unitat per a poder tirar avant la presa en consideració de la reforma que s'aborda aquest dimarts al Congrés amb la finalitat d'evitar noves reduccions de penes als agressors sexuals. Rodríguez ha insistit que la millor manera de defensar la norma impulsada pel Ministeri d'Igualtat, que ha definit com una "bona llei", és modificar-la per a canviar les conseqüències adverses que "han fet mal a tots".

Des de l'oposició, el PP ha tornat a posar el focus en les excarceracions de les últimes setmanes i ha demanat responsabilitats polítiques al govern, a qui ha acusat de "supèrbia" a l'hora de reconéixer errades. Ja han confirmat que donaran suport a la proposició de llei del PSOE per a reformar el Codi Penal i quasi descarten esmenar-la en considerar que és un "copia i apega" de la iniciativa que ells mateixos registraren al desembre. "És una presa en consideració i hem dit des del primer moment que teníem clara quina era la nostra responsabilitat, que és el suport a dones i menors víctimes d'agressions sexuals i fer tot el que estiga al nostre abast per a una rectificació tan ràpida com siga possible", ha dit la portaveu del PP en el Congrés, Cuca Gamarra.

Mentrestant, els socis d'investidura no tiren la tovallola i apel·len a un acord en el si de la coalició, que consideren més que necessari. El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha reclamat als socis "una resposta única" sobre el sentit del vot a la reforma de la llei del "només sí és sí" per a evitar que la dreta "que mai hauria fet un pas" per a aprovar-la isca com a "salvadora". La coalició valencianista no revelarà el sentit del seu vot "fins a l'últim minut" i ha apostat per donar "fins demà" una "oportunitat al diàleg, a l'acord".

També et pot interessar

stats