Dotze excarceracions a la Comunitat Valenciana després d'aplicar-se la llei del "només sí és si"

Entre les tres audiències provincials han reduït les penes a 130 agressors sexuals

Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana
Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Dotze homes en la Comunitat Valenciana han sigut excarcerats en aplicació de la llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual —la coneguda com del "només sí és sí"— després de dur a terme revisions de les penes. Així es desprén de les dades recaptades fins al dia 31 de març pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, els tribunals superiors de justícia i les audiències provincials.

Segons el balanç oficial del CGPJ, a escala nacional els tribunals han acordat 978 reduccions de penes d'agressors sexuals en aplicació d’aquesta norma, que han suposat almenys 104 excarceracions: el 32% de les condemnes revisades a Espanya implica reducció de la pena del reu. Les dades es desglossen de la següent forma: quinze rebaixes efectuades pel Tribunal Suprem, una per l'Audiència Nacional, 82 pels tribunals superiors i 880 per les audiències provincials.

A la Comunitat Valenciana, el Tribunal Superior de Justícia ha revisat quinze condemnes i ha reduït quatre penes, però no ha acordat cap excarceració. En canvi, a l'Audiència Provincial de València s'han fet 193 revisions, que han resultat en 46 reduccions de la pena del reu, i quatre d’elles han comportat excarceració.

Així mateix, en l'Audiència Provincial de Castelló s'han revisat 49 condemnes, amb 27 reduccions de pena i cinc excarceracions, i encara hi ha tres casos en revisió, mentre que a la d’Alacant s'ha reduït la condemna a 53 agressors, i a tres d'ells els han excarcerat.

El 2 de març, el CGPJ va informar de manera oficial que hi havia 721 rebaixes i 74 excarceracions a tot Espanya amb data d'1 de març a causa de les revisions efectuades per la llei. En aquella ocasió, el Consell va avisar que no havia pogut recaptar dades de tots els òrgans judicials, com per exemple els de Castelló i d’Alacant, i per això mancava d'una xifra "global". 

Les dades responen a reduccions de pena, absolucions i excarceracions des de l’entrada en vigor de la llei de llibertat sexual. Les institucions aclareixen que les absolucions són conseqüència de la destipificació del delicte d’abús sexual comés mitjançant engany amb menors entre 16 i 18 anys.

També et pot interessar

stats