El CGPJ eleva a 943 les rebaixes de penes per la llei del “només sí és sí” i a 103 les excarceracions

Al juny, el Suprem celebrarà un ple monogràfic per a fixar criteri sobre les revisions dels tribunals per la reforma penal

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)
Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha actualitzat la xifra dels beneficiats per la llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs, popularment coneguda com del “només sí és sí”, i ha elevat a 943 les rebaixes de pena i a 103 les excarceracions a Espanya en aplicació de la norma que va entrar en vigor el passat 7 d'octubre, segons confirmen fonts de l'òrgan de govern.

Aquestes mateixes fonts han precisat que la xifra podria augmentar en els pròxims dies, perquè encara hi ha audiències provincials i tribunals superiors de justícia pendents d’actualitzar les dades.

El 2 de març el CGPJ va informar de manera oficial que hi havia 721 rebaixes i 74 excarceracions en tota Espanya amb data d'1 de març a causa de les revisions efectuades per la llei. En aquella ocasió, el Consell va avisar que no havia pogut recaptar dades de tots els òrgans judicials, com per exemple els de Castelló i d’Alacant, i per això mancava d'una xifra "global". 

Les dades responen a reduccions de pena, absolucions i excarceracions des de l’entrada en vigor de la llei de llibertat sexual. Les institucions aclareixen que les absolucions són conseqüència de la destipificació del delicte d’abús sexual comés mitjançant engany amb menors entre 16 i 18 anys.

El Suprem analitzarà les revisions de les penes

Al marge, està previst que la sala penal del Tribunal Suprem celebre entre el 6 i 7 de juny un ple monogràfic per a fixar criteri sobre les revisions efectuades pels tribunals sentenciadors a causa de la reforma penal. Serà la primera vegada que l'alt tribunal entre a analitzar si els tribunals han aplicat bé la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual en les revisions de pena. Així, els magistrats duran a terme aquest estudi amb l'objectiu no només unificar un criteri, sinó de fixar doctrina, i perquè ja acumula més de 20 recursos de cassació contra actuacions de revisió.

També et pot interessar

stats